7
Mayıs
2024
Salı
SAKARYA

Bu ilçede engellilere 'engel' kalmadı

Sakarya'nın Hendek ilçesinde özel olarak dizayn edilen oluklu, ışıklı ve eğimli kaldırımlarla engellilerin yardıma ihtiyaç duymadan hareket etmeleri sağlanıyor.Hendek Belediyesi, Türkiye'de bir ilki gerçekleştirerek, 11 kilometre uzunluğunda görme engelli kaldırımı yaptı. Hendek Belediye Başkanı Ali İnci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yönetime geldikleri günden itibaren engelli vatandaşlara yönelik bir dizi proje hazırladıklarını, bu çalışma kapsamında öncelikle engelli vatandaşların tespit edildiğini ifade etti.

Bu vatandaşların sosyal yaşama katılması için projeler üretildiğini belirten İnci, “Başbakanımızın öncülüğünde 2005'te çıkarılan yasayla bu çalışmalar hız kazandı. Bu doğrultuda ilçemizdeki yolları ve caddeleri engelli vatandaşlarımızın rahatlıkla seyahat edebileceği hale getirdik” dedi.

İnci, bugüne kadar çok sayıda akülü ve manuel engelli aracının ücretsiz olarak engellilere tahsis edildiğini kaydederek, bu çalışma sayesinde Türkiye'de
örnek ilçe konumuna geldiklerini söyledi. Engellilere yönelik çıkarılan, pozitif ayrımcılığı öngören yasaların çalışmalarında önemli bir faktör olduğunu ifade eden İnci, “Engelli vatandaşlarımız için çıkarılan yasalar önümüzü daha da açtı. Bu şekilde ilçemizdeki bütün yollar engellilerin engeli olmadığını gösteren şekilde yapıldı. Engelsiz Kent Projesi'yle bu çalışmalarımız daha da güzel olmaya başladı. Önceki çalışmalarımızda yaptığımız yanlışlıkları bu şekilde görmüş olduk. Bu sayede yaptığımız çalışmalarla ilçemizi engelsiz bir kent durumuna getirdik” diye konuştu.

“Engellilerimiz alan el değil veren el durumuna geldi”

Engellilerin sosyal hayata daha fazla katılmasını sağladıklarını belirten İnci, çalışmaların yalnızca bedensel engellilere yönelik olmadığını, görme engelliler için de çalışma yaptıklarını söyledi.

İnci, görme engellilerin de rahatça seyahat edebildiğini ifade ederek, “Şu an ilçemizdeki bütün kaldırımlarda görme engelli yolları var. Bunu ilk yapan biziz. Çok da verimli oldu yani. Çok sayıda görme engelli vatandaşımızın kaldırımlarda rahat rahat, kimseye ihtiyaç duymadan seyahat ettiklerini görüyoruz. Artık öyle bir duruma geldi ki engelli vatandaşlarımız sık sık beni ziyarete geliyor. Rahatça dolaşıyorlar yollarda” dedi.

Engellilerin artık rahatça sosyal hayata katıldığı kaydeden İnci, şöyle devam etti:

“Eskiden engelli vatandaşlarımız evden dışarı çıkmazdı. Ya kendileri istemezdi ya da ailesi onu eve kapatırdı. Dağıttığımız engelli araçları ve caddelerdeki düzenlemelerle engelli kardeşlerimiz rahatça dışarı çıkıyor. Birbiriyle tanışıyorlar. Yalnız olmadıklarını görüyorlar bu şekilde. Şu an çok sayıda engelli kardeşimiz ticaret dahi yapıyor. Engellilerimiz alan el değil veren el durumuna geldi çok şükür. Oluşturduğumuz merkezlerde görme engelli kardeşlerimiz rahatça kitap okuyor, internete girebiliyor.”

Engellilerin evlenmesine de öncülük ettiklerini belirten İnci, “Çok sayıda engelli vatandaşımız birbiriyle tanıştı ve kaynaştı. Hatta bazıları evlenmek için bize başvurdu. Bugüne kadar çok sayıda engelli çiftimiz dünya evine girdi. İş hayatında artık engellileri de görebiliyoruz. Bu insanların bizimle farkları yok artık. Bizim gibi dolaşıyorlar, iş yapıyorlar, para kazanıyorlar. Engelli vatandaşlarımıza desteği verdikten sonra gerisi kolay. Onlar zaten çalışmaya hazır” diye konuştu.


 

AA
Yayın Tarihi : 11 Aralık 2011 Pazar 23:04:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?