3
Mayıs
2024
Cuma
SAKARYA

Dağ çileği yüzleri güldürdü

DAĞ ÇİLEĞİ ÇİFTÇİNİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRDÜ

Başlıca geçim kaynağı fındık, hayvancılık ve ormancılık olan Karapürçekli çiftçinin imdadına dağ çilekçiliği yetişti. Geçim zorluğu yaşayan Karapürçekli çiftçiler artık hayvancılık ya da fındıkçılık yerine dağ çileği ekerek daha bol kazanç elde ediyor.

Tarım alanında son yıllarda yaşanan sıkıntılar Karapürçekli çiftçilere de zor günler yaşattı. Ürünü para etmeyen, ekim masraflarını karşılayamayan Karapürçekli çiftçilerin imdadına dağ çileği yetişti. Karapürçek Ziraat Odası Genel Sekreteri Ömer Yıldırım, zor durumdaki çiftçilerin dağ çileği ekerek, daha çok kazanç elde ettiğini açıkladı. Yıldırım, açıklamasında "Karapürçekli köylünün başlıca geçim kaynakları fındık, ormancılık ve hayvancılıktır. Geleneksel olarak her aile kendine yetecek kadar tarım ve hayvancılık yapıyordu. Bu yönüyle köylü kendi kendine yetiyordu. Her ailenin kendi geçimini sağlayacağı kadar arazisi bulunduğundan burada yetiştirdiği ürünleri tüketiyordu. Düzenli olarak yetiştirilip satılan fındık dışında bir tarımsal ürün bulunmuyordu.

Son on yılda dağ çilekçiliğinin Karapürçek ve Akyazı bölgesinde geliştiğini belirten Yıldırım, "Ancak pazarlamadaki tekeller ve geleceğini belirsiz olması nedeniyle dağ çilekçiliğinin ekonomik getirisi de sınırlı kalıyordu" dedi. Kırsal alanda tarım alanlarının bölünmesi nedeniyle üretim yapanın zor olduğuna dikkat çeken Yıldırım, "Aileler çocuklarını okutmak, geçim, iş bulma gibi nedenlerle ilçeye ya da büyük şehirlere göç ediyorlar. Bir kısım aileler ise kışın çocuklarını okutmak ve daha rahat olması nedeniyle ilçeye taşınmakta, yazın köye getiriyorlar" diye konuştu.

Köylerdeki bu durum karşısında başlıca gelir kaynağı olan ormancılık ve hayvancılığın da son yıllarda büyük yara alması nedeniyle çiftçinin zor duruma düştüğünü belirten Yıldırım, dağ çileği üretimi ile köylünün ümitlendiğini anlattı. Yıldırım şunları bildirdi: "Akyazı ve Karapürçek ilçelerinin ayrılması sonrasında orman istihsal alanları azalmış, Karapürçek'e ayrılan üretim alanı daha az olmuş, böylece de ormancılık geliri azalmıştır. Bu durum ise tarım sektörünü yeni arayışlara itmiştir. Son bir yıldır gerçekleştirilen çilek üretimi ile çiftçimiz adına ümitli gelişmeler yaşanmaktadır. Çok eziyetli olan devlet desteğiyle ilk üretim gerçekleştirildi. Ardından ise bölgenin çilek üretimine elverişli olduğu tespit edildi ve çilek üretimine hız verildi. Köylerde yapılan üretimle ihraç ürünü çilekler civar köylerin ekonomisine de katkı sağlıyor.

Karapürçek'in köylerinde gerçekleştirilen dağ çileği üretimi çiftçilerin yüzünü güldürüyor. Köylüler, dağ çileği üretimin hayvancılık ve diğer tarım faaliyetlerinden daha kazançlı olduğunu belirtiyor. Ayrıca çilek toplama işi ilçedeki işsizlere yeni istihdam kapısı açıyor. Yevmiyeyle çilek toplayan işsizler, aile ekonomisine katkıda bulunuyor.

DAĞ ÇİLEĞİ ÇİFTÇİNİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRDÜ
DAĞ ÇİLEĞİ ÇİFTÇİNİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRDÜ
İHA
Yayın Tarihi : 15 Mayıs 2010 Cumartesi 15:06:02
Güncelleme :15 Mayıs 2010 Cumartesi 15:19:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
murat duruhan IP: 78.173.254.xxx Tarih : 18.05.2010 13:54:52

resimdeki çilekler dag çilegi degil haberde yazan metin cok alakasız olmuş.Omer yıldırım diye birisinin adı geciyor haberde o kim?çiftçilerin nezaman yanında olmuşki Haberi yapan sahıs kimse artık cok fazla hayal gücünü kullanmıs ve Ömer beyi on plana koymus (yalakalık gibi olmuş yapmayın böyle şeyler)