3
Mayıs
2024
Cuma
SAKARYA

Dağıstan'da Türk gence gözaltı

Ali Soytekinoğlu adındaki Türk gencinin Çeçen direnişçilerle birlikte Rus güçlerine karşı savaştığı iddiasıyla Kafkasya'daki Dağıstan Özerk Cumhuriyeti'nde yakalanması Sakarya'nın Karasu İlçesi'nde yaşayan ailesinde büyük bir endişeye neden oldu.

Soytekinoğlu'nun Karasu'da bulunan ailesi gelişmelerden endişe duyuyor. Gözaltına alınan Ali Soytekinoğlu'nun abisi Hüseyin Soytekinoğlu, "Kardeşimin gözaltına alındığından üç gün önce haberim oldu. Kendisinden haber alamıyoruz. Türkiye'den ayrılalı 4 yıl oluyor. Buradan Gürcistan'a geçti. Kendisinin mesleği oto boyacılığıdır. Kesinlikle çalışma amaçlı gitti. İlk gidişinde 6 ay gibi kaldı ve geri döndü. Daha sonra Türkiye'den daha iyi bir iş bulurum düşüncesiyle tekrar geri gitti. Biz gitmesini istemedik. Rusya'da bir inşaat firmasında çalıştım. 'Beraber çıkarız, bir inşaat firmasında çalışırız' dedim. Bizi dinlemedi" dedi.

Kardeşinin Gürcistan'a ikinci gidişinde sevdalanarak evlendiğini anlatan Hüseyin Soytekinoğlu, 3.5 yıl önce eşiyle kızını Türkiye'ye gönderdiğini belirtti. Soytekinoğlu, kardeşinin pasaportunun süresinin dolduğu için gözaltına alınmış olabileceğini, bunun dışında bir durumun söz konusu olamayacağını ifade etti. Soytekinoğlu, "Eşi ile çocuğunu 3.5 yıl önce buraya gönderdi. Zaman zaman bize telefon etti. En son Ağustos ayında eşine mesaj atmış. Geleceğim, sürpriz yapacağım demiş. En son yakalandığını duyduk. Pasaportunun günü bittiği için yakalanmıştır. Başka bir nedeni olamaz. Babam tansiyon hastası olduğu için kendisine durumu haber vermedik. Babama duyurmadık ama bir gün duyacak. Eşinin de bilgisi yok" diye konuştu.

Türk yetkililerden yardım isteyen ağabey Hüseyin Soytekinoğlu, kardeşinin yakalandığı bölgede Türk elçiliğinin ve ataşeliğinin bulunmadığını ifade ederek, "Yetkililer bize yardımcı olsun. Bu nihayetinde kardeşimiz ve Türkiye Cumhuriyeti'nin bir vatandaşıdır. Neden yakalandı? Suçu nedir? Bunları bilmiyoruz. Orası tampon bir bölge, ne yapacağız bilmiyorum. Orada elçiliğimiz ve ataşeliğimiz yok. Yetkililerden yardım bekliyoruz" dedi.
Dağıstan İçişleri Bakanlığı'nın yaptığı açıklamaya göre, Ali Soytekinoğlu'nun Çeçenistan'da Rus güçlerine karşı savaşmakla suçlandığı ileri sürüldü.

.
Yayın Tarihi : 31 Aralık 2005 Cumartesi 13:15:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?