3
Mayıs
2024
Cuma
SAKARYA

Demiryolu projesine ödenek müjdesi

AK PARTİ SAKARYA MİLLETVEKİLİ ÇELİK'TEN KARASU DEMİRYOLU PROJESİNE ÖDENEK MÜJDESİ

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı AK Parti Sakarya Milletvekili Hasan Ali Çelik, Arifiye ve Karasu arasındaki demir yolu projesinin yapımı için 2010 yılı bütçesinden 25,5 milyon TL ödenek ayrıldığını ve 79 kilometre uzunluğunda çift hatlı olması düşünülen projenin yatırım bedelinin 574 milyon TL olarak belirlendiğini söyledi.

Çelik, AK Parti İl Teşkilatı'nda düzenlediği basın toplantısında demir yolu projesinde gelinen aşamayı değerlendirdi. Proje çalışmalarının 2006 yılının sonlarına doğru Ulaştırma Bakanlığına müracaat edilmesiyle başlatıldığını hatırlatan Çelik, müracaatın ardından kurulların yaptığı değerlendirmede projeye uygulanabilirlik onayı verildiğini kaydetti. Çelik, "2006 yılının Temmuz ayından itibaren ön etütler başladı. Heyetler inceleme yaptı. Yapılması düşünülen proje Arifiye ilçesinden Hanlı, Bekirpaşa ve

Sakarya Nehri'nin kıyısından ve paralelinden Taşlık, Karaköy, Rüstemler, Demirbey köyü yakınlarında Sakarya Nehri'ni geçerek Söğütlü istikametine atlıyor. Söğütlü ilçesinde yola paralel şekilde eski Söğütlü yolunun soluna geçerek Ferizli ilçesine doğru yol alıyor. Ferizli'den yeni Karasu yoluna paralel, Sakarya Köprüsü'nden geçmek suretiyle Karasu ilçesine ulaşıp Kibar Holding'in yerleşik bulunduğu alanlarda sona eriyor" dedi.

Proje yatırımı için 2010 yılı bütçesinden 25,5 milyon TL'lik ödenek ayrıldığını ifade eden Çelik, "79 kilometre uzunluğunda çift hatlı olması düşünülen projenin yatırım bedeli 574 milyon TL olarak belirlendi. 419 milyon TL'si altyapı, 150 milyon TL'si üst yapıya ayrılacak. 2010 yılı itibariyle 25,5 milyon TL'si kullanıma hemen açık. Bu, en küçük rakamı. Fasıllar arası aktarmayla daha yüksek bir rakama da ulaşabilir. Demir yolu çalışmaları fiili olarak başlayacak durumdadır. Şu anda yapım ihale dosya

çalışmaları yürüyor. Muhtemelen bu dosya Nisan ayında tamamlanacak. Belki küçük sarkmalar olabilir. İhale dosyası tamamlandığında mayıs veya haziran aylarında ihale işlemleri başlatılacak ve bu yıl içinde bu yolun yapımına başlanmış olacak" diye konuştu.

Demir yolu projesinin Karasu ilçesine kadar olan bölümünün 57, serbest bölgeye kadar uzanan bölümün ise 22 kilometre uzunluğunda olacağını belirten Çelik, demir yolunun modern teknoloji kullanılarak yapılması düşünüldüğünü belirtti.

Projenin ana amacının endüstriyel faaliyetlere güç vermek, yolcu taşıma ihtiyacını karşılamak ve organize sanayi bölgelerinin lojistik ihtiyacını karşılamak olduğunu ifade eden Çelik, şunları söyledi; "Proje Türkiye Cumhuriyeti devlet yatırım bütçesi içinde bu yılki ödeneği belirlenmek suretiyle yatırım çalışmalarına başlanacak duruma geldi. Demir yolu projesi ilk olarak Karasu ilçesine kadar liman bağlantısı olarak düşünülmüştü. Sonraki aşamada Karasu'dan Kocaali'ye, Kocaali'den Akçakoca'ya, Alaplı,

Ereğli ve Bartın'a kadar uzanan kıyı şeridini limanlar ve kıyıyı bağlayan ana hat olarak dizayn edildi. Karasu ilçesine kadar olan bölümde 3 istasyon düşünülüyor. Ayrıca bin 852 metre uzunluğunda 21 adet köprü veya viyadük var. 6 adet de kara yolu alt geçidi var."

Projenin 2010 yılında başlaması durumunda muhtemelen 2014 yılında tamamlanacağını kaydeden Çelik, "Ne zaman bitecek? Uygulamaya 2010 yılında ödenek ayrıldığına göre uygulamaya başlanır. 2010 yılında başlarsa muhtemelen 2014 yılında bitmiş olur. Çok büyük ve önemli bir proje. Bu işin Sakarya'ya getirecekleri çok fazladır. Kamulaştırma planları ve mülkiyet tespiti çalışmaları devam ediyor. Nisan aylarında mülkiyet tespiti ve kamulaştırma planları sonuçlandırılabilirse mayıs ayında kamulaştırma faaliyetleri

de başlayabilir. Şu anda gelinen nokta budur. Ülkemiz ve ilimiz için bu kadar önemli bir faaliyetin başlangıcı AK Parti döneminde Sakarya'da yaptığımız en büyük projelerin başındadır diyebilirim" dedi.

AK PARTİ SAKARYA MİLLETVEKİLİ ÇELİK'TEN KARASU DEMİRYOLU PROJESİNE ÖDENEK MÜJDESİ
İHA
Yayın Tarihi : 8 Mart 2010 Pazartesi 15:37:01
Güncelleme :8 Mart 2010 Pazartesi 17:12:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?