6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAKARYA

Deprem davaları 7 yıldır bitmedi

Marmara Depremi'nin üzerinden 7 yıl geçmesine rağmen deprem sonrası Adapazarı'nda açılan 695 deprem davasının karara çıkan yarısının, onay için Yargıtay'da bulunduğu kaydedildi. Büyük bölümü beraatla sonuçlanan deprem davalarında beraat kararlarına yapılan itirazlar, Yargıtay tarafından depremzede lehine dönerken, Sakarya'daki davalarda sadece 2 tanesinde kesinleşmiş mahkumiyet kararı bulunuyor. 

17 Ağustos 1999 depreminde Sakarya'da, resmi kayıtlara göre yaklaşık 4 bin kişi hayatını kaybetti. 6 binden fazla insan ise yaralandı. Bütün deprem bölgesinden çıkan 5 milyon ton enkazın yarısı Sakarya'dan çıktı. Şehir merkezindeki binaların yüzde 85'i yıkılan Adapazarı'nda, 24 bin konut yerle bir oldu, 46 bin konut hasar gördü. 5 bin 500 işyeri yıkıldı. Ölüm olaylarının yaşandığı binalarla ilgili olarak da Sakarya 1. ve 2. Ağır Ceza Mahkemeleri'nde 695 dava açıldı. Depremin 7. yılını geride bırakıp 8. yılına girerken deprem ile ilgili davalar da hala sonuçlanmadı. Sakarya 1. ve 2. Ağır Ceza Mahkemeleri'nde TCK'nın 383. maddesi "Dikkatsizlik ve tedbirsizlik sonucu birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet vermek" suçundan açılan davaların 650'sinde karar çıktı. Yerel mahkemeler tarafından onay için Yargıtay'a gönderilen davaların yarısı ise onay için Yargıtay'da bulunuyor. 

Sakarya'da açılan deprem davalarında bugüne kadar verilmiş 2 hapis kararı bulunuyor. Bunlardan biri Ferizli'de kendi yaptığı ev yıkılınca eşi öldüğü için 10 ay hapis cezasına çarptırılan Yunus Yıldırım. Çiftçi şahsa verilen ceza ise daha sonra tecil edildi. 

17 Ağustos Marmara Depremi'nde, yaptırdıkları binaların yıkılması nedeniyle 44 kişinin hayatını kaybetmesinden sorumlu tutulan müteahhit ve belediye görevlileri hakkında, Sakarya 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilen 650 YTL para cezası, Yargıtay 9. Ceza Dairesi tarafından bozuldu. Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Adapazarı'nda 5 katlı Emek Sitesi'nin yıkılması ve 44 kişinin hayatını kaybetmesi nedeniyle müteahhit Mehmet A. (49), dönemin Adapazarı Belediyesi görevlileri Servet E. (60) ve Erdinç U.E.'ye (51) verilen 650 YTL para cezasına ilişkin kararı oybirliğiyle bozdu. Bozma kararına, apartmanların çöküş şekli, bilirkişi raporlarının içeriği, çok sayıda insanın ölmüş olması nazara alındığında; temel cezanın adalet ve hakkaniyet kurallarına uygun olmadığı gerekçe gösterildi.

iha
Yayın Tarihi : 16 Ağustos 2006 Çarşamba 23:44:13
Güncelleme :17 Ağustos 2006 Perşembe 03:14:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?