3
Mayıs
2024
Cuma
SAKARYA

Deprem Dede neden üzüldü ?

Eski Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, Zorunlu Deprem Sigortası (DASK) tarafından başlatılan eğitim çalışmaları için geldiği Adapazarı’nda şehrin durumuna üzüldüğünü söyledi.

 Işıkara, 17 Ağustos depreminin üzerinden 5 yıl geçtiğini; ancak bu süre zarfında kimsenin depremden ders almadığını gördüğünü belirtti.

Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, beraberinde DASK Genel Koordinatörü Hüseyin Yunak, DASK yetkilisi Bülent Akyüz ve Tanıtım Ajansı Müdürü Hamdi Giray Koyuncu ile birlikte ilk olarak Sakarya Valiliği’ni ziyaret etti. Vali Nuri Okutan ile görüşen Işıkara, depremi yaşayan Adapazarı’nda insanların yeni yerleşim bölgesine gitmeleri konusunda devletin üzerine düşeni yapması gerektiğini söyledi.

Vali Okutan’a DASK tarafından hazırlanan kitap ve broşürleri hediye eden Işıkara, daha sonra Adapazarı Merkez Belediyesi’ni ziyaret etti. Adapazarı Merkez Belediye Başkanı Süleyman Dişli ile görüşen Işıkara, "Bölgede deprem bekleniyor. Belediye olarak siz de gerekeni yapmalısınız. Çok katlı binalara kesinlikle müsaade etmeyin" dedi. Adapazarı Merkez Belediye Başkanı Süleyman Dişli ise, bodrum üzeri 2 kata kadar izin verildiğini kaydederek, gerekli önlemleri aldıklarını ifade etti.

Ziyaretlerinin ardından açıklamada bulunan Ahmet Mete Işıkara, 17 Ağustos depreminin ilk günü Adapazarı’na geldiğini dile getirerek, "Adapazarı’nda büyük bir deprem yaşandı. Kamu, depremden gerekli dersi aldı; ama vatandaşın aynı durumda olduğunu söyleyemem. İnsanlar çok katlı binalarda oturmaya devam ediyor. Kendi oturmadıkları binaları ise, makyaj yaparak kiraya veriyorlar. Adapazarı’ndaki çok katlı binaların yıkılması lazım. Olası bir İstanbul depremi kapıda. Bölgede Pamukova-Bilecik tarafından hareket etmeyi bekleyen faylar var. Bu bölgede deprem gerçeğini akıldan çıkarmamak lazım. Binaları ona göre yapmak lazım. Açıkçası çok üzüldüm. Kimse deprem sigortası yaptırmamış. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı ile görüşerek bu bölgeye acil bir ekip göndermelerini isteyeceğim. Biz İstanbul’da 17 Ağustos depremini hissettik, siz yaşadınız. Şimdi İstanbul depremini biz yaşayacağız, siz hissedeceksiniz. Bu nedenle orta hasarlı binalar ya ağır hasar görecek, ya da yıkılacak" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 11 Nisan 2005 Pazartesi 15:29:51
Güncelleme :12 Nisan 2005 Salı 14:29:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?