5
Mayıs
2024
Pazar
SAKARYA

Erdal İnönü SAÜ'de anıldı

Prof.Dr. Erdal İnönü, Sakarya Üniversitesi'nde (SAÜ) düzenlenen bir törenle anıldı. 

Sakarya Üniversitesi tarafından Esentepe yerleşkesi Süleyman Demirel Konferans Salonu'nda düzenlenen törende bir süre önce hayatını kaybeden eski Dışişleri Bakanlarından Prof.Dr. Erdal İnönü anıldı. Anma törenine Erdal İnönü'nün eşi Sevinç İnönü, kardeşi Özden Toker, yeğeni Gülsün Bilgehan, Rektör Prof. Dr. Mehmet Durman, Adapazarı Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Erol Öztürk, öğretim üyeleri, CHP ve SHP'liler ile öğrenciler katıldı.
Rektör Prof.Dr. Mehmet Durman, merhum Erdal İnönü'nün Türkiye'nin en saygın siyaset ve bilim adamı olduğunu söyledi. Yrd.Doç.Dr. Ümit Ekin "Siyasi Kişiliğiyle Erdal İnönü", Yrd.Doç. Dr. Serdar Arıkan ise "Bilimadamı Erdal İnönü" konulu konuşma yaptılar. 

İnönü'nün yeğeni Gülsün Bilgehan, dayısı Erdal İnönü'nün hayatından kesitler sundu. Dayısıyla ilgili hatıralarını anlatan Bilgehan, kendisinin çok iyi, hoşgörülü, karşısındakinin fikirlerine katılmasa bile dinleyen biri olduğunu söyledi. 

Erdal İnönü'nün kardeşi, İnönü Vakfı Başkanı Özden Toker ise ağabeyinin kendisinin bildiği bir vasiyeti olmadığını ifade ederek, en büyük vasiyetinin kitapları olduğunu söyledi. Toker, ağabeyi ile vefat etmeden önce Amerika'da 10 gün beraber olduğunu ifade ederek, "Ağabeyim Amerika'da tedavi görürken ben gidip gitmeme konusunda çok tereddüt yaşadım. Çok yoğundum, vakfın işleri vardı. Cumhuriyet Bayramı törenleri vardı. 10 Kasım yaklaşıyordu. Buna rağmen gitmeye karar verdim. Ağabeyimle vefat etmeden 10 gün beraber oldum. İyi ki gitmişim. Yoksa hep keşke gitseydim ikilemi içinde kalacaktım. Buradan şu anlam çıkıyor, fikirlerinizi ertelemeyin. Karar verdiğiniz gibi hayata geçirin. Zaman geçince keşkelerin bir anlamı olmuyor. Ağabeyimi son görüşüm oldu. O'nunla uzun uzun oturduk. Türkiye'den kendisine hayatını anlatan yaklaşık 500 sayfalık dökümleri götürdüm. Onları okudum. Ama ömrü Türkiye'ye dönmeye yetmedi. Döndü ama başka türlü döndü. Cenazesinde gençlerin büyük ilgisini gördük. Erdal İnönü'yü tanımamalarına rağmen gençler onun kitaplarını okuyarak, fikirlerini benimsemişler" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 4 Aralık 2007 Salı 15:25:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?