5
Mayıs
2024
Pazar
SAKARYA

Faya meydan okuyorlar

Bayındırlık ve İskân Bakanlığı'nın, 17 Ağustos 1999'da meydana gelen Marmara depreminin ardından Adapazarı ile Akyazı ilçesinde fay hatları üzerinde yerleşimin engellenmesi amacıyla kuzey ve güney genişliği 150 metre olarak belirlenen "koruma bandı"nı daraltacağı iddia edildi. 

Afet İşleri Genel Müdürlüğü'nden Sakarya'ya gelen ekip fay hatlarının geçtiği bölgelerde incelemeler yaparken Akyazı Belediye Başkanı AKP'li Yaşar Yazıcı, ilçedeki hattın daraltılacağını söyledi. Söz konusu hattın üzerinde ayrıca bir lise ve yurtla 600 ev bulunuyor. 

Önce Akyazı'ya gelen ekip deprem sonrasında Afet işleri Genel Müdürlüğü'nün isteği üzerine Sakarya Üniversitesi tarafından yapılan zemin etüdü çalışması sırasında Cumhuriyet ve Fatih mahallelerinin ortasından geçtiği tespit edilen ve bakanlığın 2002'de yayımladığı genelgeyle oluşturulan fay hattının koruma bandını inceledi. Bakanlık ekibi 3 kilometre uzunluğu, 75 metre güney ve 75 metre de kuzey olmak üzere 150 metre genişliği bulunan hattının çevresini ve üzerindeki evleri inceledi. 

Konu hakkında bilgi veren Akyazı Belediye Başkanı AKP'li Yaşar Yazıcı, koruma bandının daraltılması amacıyla çalışma yapıldığını ifade ederek şunları kaydetti:

Halk mağdur olmuş!
"İlçemizde deprem sonrasında Sakarya Üniversitesi'ne zemin etedü yaptırdık. Fay hattı çıktı. Bunun üzerine hattın bulunduğu Cumhuriyet ve Fatih mahallelerinde 75 metre güney, 75 metre kuzeyde olmak üzere 150 metre genişliğinde koruma bandı uygulamasına başladık. Bu bandı kesinlikle imara açmıyoruz. Deprem öncesi yapılanlar dışında yeni bir bina yapılmıyor. Bölgede oturanlar yeni ev yapamadıklarını veya satamadıklarını söyleyerek bandın daraltılmasını istedi. Halk mağdur, konuyu rapor halinde ilçemize açılışa gelen Bayındırlık ve İskân Bakanı'mıza (Faruk Özak) verdik. Sonra ekip geldi ve fay hattındaki koruma bandını daraltacak. İnceleme yapan ekip de 150 metrelik koruma bandını fazla buldu." 

Yazıcı, Afet İşleri Genel Müdürlüğü'nün Akyazı dışında Adapazarı Arifiye ve Erenler beldelerinde bu çalışmayı yapacağını belirterek, "150 metrelik koruma bandını bakanlık gerekirse 25 metre kuzey 25 metre güney olarak 50 metreye de düşürebilir. Zaten bu konuda bölge sakinlerinin isteği var" diye konuştu. 

Akyazı'da depremden sonra tespit edilen 3 kilometrelik fay hattının üzerinde 17 Ağustos'tan önce yapılan 600 ev ile Ticaret Lisesi İlköğretim Okulu ve bir öğrenci yurdu bulunuyor.

Hasarlı lojmanlar hâlâ yıkılamadı

Marmara depreminde Adapazarı'nda hasar gören kamu lojmanlarından sadece biri Mahsun Kırmızıgül'ün filminde yıktırılırken diğerleri olduğu gibi duruyor. "Korku binaları" olarak adlandırılan ve kaderlerine terk edilen lojmandan biri Karaağaç Mahallesi'nde bulunan Emniyet Müdürlüğü Lojmanları. Orta hasar raporu verilen lojmanlar boşaltılmasına rağmen yıktırılmadı. Lojmanlardan bir bloku Kırmızıgül'ün vizyona kısa süre önce giren "Beyaz Melek" filminin çekimleri sırasında yıkılırken, diğerlerinin ne zaman yıkılacağı ise belli değil.

Milliyet
Yayın Tarihi : 4 Aralık 2007 Salı 16:24:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?