6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAKARYA

Fındık üreticisinden zincirli eylem

Sakarya'nın Karasu İlçesi'nde ormanlık alanı açarak fındık ağacı diktiği gerekçesiyle hapis ve para cezası verilen çiftçi, tepki amacıyla kendisini ve oğlunu fındık ağaçlarına zincirledi. 

Karasu Sulh Ceza Mahkemesi'nde 26 Mayıs 2006 tarihinde görülen davada, kadastro sınırları içinde kalan orman sahasında işgal ve faydalanma yaptıkları gerekçesiyle Ortaköy'den 5 çiftçiye hapis ve para cezası verildi. Karasu Orman İşletme Şefliği tarafından açılan davada köylülerden İsa Turan (35) 1 yıl 6 ay, Recep Turan (46) 3 yıl, İlyas Turan (37) 2 yıl 6 ay, Yaşar Turan (45) 1 yıl ve Hüsnü Turan (66) ise 1 yıl hapis ile bin YTL ila 6 bin YTL arasında değişen tutarlarda para cezasına çarptırıldı. 

Cezaya tepki gösteren İlyas Turan, oğlu Ümit Turan ile birlikte kendisini fındık dallarına zincirledi. Fındık bahçesinin kendisine dedesinden kaldığını öne süren İlyas Turan, "Ben bu bahçeden yılda yaklaşık 2 ton fındık alabiliyorum. Benim tek geçimim budur. 4 çocuğuma buradan elde ettiğim gelirle bakıyorum. Eğer fındıkları keseceklerse önce beni kesmeliler. Başbakan 'fındıklar sökülmeyecek' demişti. Fakat bunun aksi yapılıyor. Bizim sorunumuza çözüm bulunmalı. İlçede bu türde yaklaşık 60 bin dönüm fındıklık var. O insanlar da aynı sorunları yaşacak. Bu bahçeler 2B kapsamına alınmalıdır. Bu sorun böyle çözülür'' dedi. Fındık bahçesine girdiklerinin tespit edilmesi durumunda cezalarının tutuklamaya dönüşeceğini belirten Turan, köylülerin büyük bir geçim tehlikesiyle yüz yüze kaldığını öne sürdü. 

66 yaşında hapis cezasıyla karşı karşıya kalan Hüsnü Turan ise, yıllardır fındık yetiştirdiğini, ancak böyle bir ceza ile ilk kez karşılaştığını söyledi
.
Yayın Tarihi : 2 Haziran 2006 Cuma 17:42:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?