5
Mayıs
2024
Pazar
SAKARYA

Fındıkta mayıs böceği mücadelesi

Sakarya Tarım İl Müdürü Abdurrahman Çakar, Mayıs böceğine dikkat çekerek, hastalık ve zararlılarla mücadelede ilaçlamanın büyük önem arz ettiğini belirtti. 

Sakarya'nın, tarımsal üretim ve ihracatta önemli bir yer tutan fındıkta Türkiye üretiminin yüzde 20'sini karşıladığını belirten Tarım İl Müdürü Abdurrahman Çakar, "Elde edilen ürünün kaliteli ve bol olması için toprak analize dayalı gübreleme, bakım, budama ve toprak işleme yanında hastalık ve zararlılarla mücadele de büyük önem arz etmektedir. Bu zararlılardan birisi de mayıs böceğidir" dedi. 

Çakar, mayıs böceğinin larvalarının, fındık köklerini, kabuk ve kambiyum tabakalarını kemirerek zarara uğrattıklarını söyeyen Çakar, "Ayrıca odun kısmında yarım silindir şeklinde oyuklar meydana getirirler. 1-2 cm. çapındaki kökleri kopararak saçak köklerden mahrum bırakırlar. Bunun sonucu fındık ocaklarında uç kurumaları başlar ve kurumalar ana dallara kadar ilerler. Yaz kuraklıklarının da etkisiyle tam bir kuruma meydana gelir. Bu zararlı ile mücadele larvaların zararını önlemek için yapılır. Erginler görüldükleri zaman toplanıp öldürülmelidir. Toprağın işlenmesi sırasında görülen larvaların toplanıp imha edilmesi yoğunluğun düşmesine katkıda bulunur. Larvalara karşı ilaçlı mücadele sonbahar yağmurlarını müteakip hava sıcaklığının uygun durumda olduğu zamandan itibaren ekim ayı ortalarına kadar yapılabilir. Bu devrede hem larvaların çoğu kolayca mücadele yapılacak ikinci dönemdedir ve hem de toprak, ilacın karıştırılması için uygun durumdadır. Sıvı ilaçlar belli bir miktar su ile karıştırılıp bahçıvan süzgeci veya pülverizatörle, toz ilaçlar ise bir miktar ince dere kumu ile karıştırılıp eldiven yardımıyla ocakların dal izdüşümüne atılır, daha sonra da toprak işlenerek ilacın 20 cm. derinliğe kadar karıştırılması sağlanır. 1-2 sene süre ile tekrar mücadeleye gerek yoktur. Fındık üreticilerimiz bu hususlara dikkat ederek mayıs böceğinin zararlarını ortadan kaldırabilirler" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 2 Ekim 2007 Salı 15:56:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?