6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAKARYA

Göl manzaralı villalar

İki başkanın hapse girmesine yol açan Sapanca Gölü'ne nazır kaçak villalar yasallaştı. Yine yasağı delen kazandı, yasaya uyan kaybetti

Adapazarı'na bağlı Serdivan Belde Belediyesi sınırlarındaki Esentepe Mahallesi'nde kaçak yapılan ve iki belediye başkanının "yıkım kararını uygulamadıkları" gerekçesiyle tutuklanmalarına neden olan Sapanca Gölü'ne nazır binalara "şuyulandırma" formülüyle imar izni çıktı. AKP'li yönetimindeki belediyenin yaptığı düzenlemeye Bayındırlık ve İskân Bakanlığı'nın onay verdiği belirtildi.

Vatandaş tepkili
Serdivan Belediyesi, Sapanca Gölü'nün dibinde yer alması nedeniyle imarında yıllardır sorun yaşanan Esentepe Mahallesi'nde şuyulandırma (hisseli arazilerin müstakile dönüşerek imara açılması) uygulaması yaparak imar sorununu çözdü. Ancak bu çözüm bugüne kadar imar yasağı nedeniyle bina yapmayanlara değil, her şeyi göze alıp kaçak bina yapanlara yaradı. Yıllardır "yıkıldı, yıkılacak, yıkılıyor" denilen 600'ü villa 874 kaçak yapı yasal hale geldi. İmar yasağı nedeniyle kendi arazilerine ev yapmayan bazı vatandaşlar, "Yine yapanın yanına kâr kaldı" diyerek karara tepki gösterdi.
Serdivan Belediye Başkanı AKP'li Zeki Toçoğlu, geçmiş dönemde iki belediye başkanının hapis cezası almasına yol açan imar sorununu çözmek için çaba sarf ettiklerini belirterek şunları söyledi:
"Hazırladığımız imar planları Bayındırlık ve İskân Bakanlığı tarafından onaylandı. Biz de askıya çıkarttık. 250 civarında itiraz oldu. Bunlar inceleniyor."

Fiyatlar katlandı
Kaçak yapıların yasallaştırılmasının ardından, bölgedeki arsa ve bina fiyatları katlandı. İmar izni çıkmadan metrekaresi 40-50 YTL olan arsaların fiyatı 60-80 YTL'ye, değerleri 50-70 bin YTL olan villaların fiyatları da 100-150 bin YTL'ye yükseldi.
Milliyet
Yayın Tarihi : 24 Şubat 2006 Cuma 15:07:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?