3
Mayıs
2024
Cuma
SAKARYA

Guatanama'daki oğlu için ağlıyor

11 Eylül saldırılarından sonra oğlu Afganistan’da esir düştükten sonra Guatanama üssüne götürülerek haber alınamayan gencin annesi oğlunun suçsuz olduğunu söylerken, gözyaşlarına boğuldu. 

11 Eylül saldırılarından sonra Afganistan’da Amerikan askerleri tarafından tutuklanarak Guantanama’ya götürülen Sakaryalı Murat Kurnaz (19) adındaki gençten 3 yıl 3 aydır haber alınamıyor.

Oğlunun yakalanmasının ardından her türlü girişimlerde bulunan anne Rabia Kurnaz (47) oğlunun suçsuz olduğuna inanırken, oğlunun Pakistan askerleri tarafından 5 bin dolar karşılığında Amerikan askerlerine satıldığını söyledi. Anne Kurnaz, oğlunun İslam dinine karşı bir ilgisi olduğunu Almanya’da gittiği bir camide bazı güvendiği arkadaşları ile birlikte Araplar’la tanıştıktan sonra kendilerine haber vermeden evden ayrıldığını belirtti.

Oğlunun esir düştüğünü evine gelen Alman polislerden öğrendiğini söyleyen anne, esir düşen oğluna bir kaç kez mektup yazdığını Amerikan askerlerinin mektuplara kötü muamele yaptığını öğrendikten sonra bir daha mektup yazmadığını söyledi.

Oğlunun suçsuz olduğunu tek suçunun dinini öğrenmek olduğunu bu nedenle esir düştüğünü gözyaşları içinde anlatan anne Rabia Kurnaz oğlunun başına çuval geçirildikten sonra ellerine ve ayaklarına kelepçe vurularak amerikan kargo uçağına bindirildiğini ve esir kampına götürüldüğünü ifade etti.

Oğlunun yaşadığı her türlü işkence ve kötü muameleyi yazdığı mektuplardan öğrendiğini söyleyen gözü yaşlı anne, "Oğlum suçsuzdur. Onun Taliban olduğuna inanmıyor. Tek suçu dinini öğrenmesidir. Onun bir an önce yargılanmasını istiyorum. Bir Amerikan avukatımız var. Onunla görüşüyor. Yeniden görüşmek için randevu alacak. Biz 2004 yılı sonuna kadar oğlumun serbest bırakılacağı şeklinde haberler aldık. O çok zor şartlarda hayatından endişe duyuyoruz. O alman vatandaşı olsa şimdiye kadar bırakılırdı. Bunu bana Almanlar söylüyor. Ben bu sözler karşısında Türk vatandaşı olmaktan utanıyorum. Türk yetkililerin hiç bir girişiminin olmaması beni üzüyor" dedi.

Oğlunun işkence ve kötü muamele ile karşı karşıya olduğunu söyleyen anne Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurmaya hazırlandığını Amerika ve Başkan Bush’un insan haklarını ihlal ettiğini kaydetti.

Acılı anne ABD Başkanı Bush, Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’e seslenerek, "Oğlum suçsuz. Onun serbest bırakılmasını istiyorum. Bush adaletten eşitlikten demokrasiden bahsediyor. Burada bir adalet yok. Oğlum suçsuz yere tutuluyor. Eğer suçlu ise bir an önce yargılanmasını istiyorum. Sayın Başbakanımız Erdoğan ve Sayın Bakanımız Gül, ben bir anneyim. Oğlumdan haber alamıyorum. Sizin evlatlarınız esir tutulsa ne yaparsınız. Benim oğlumun bir an önce bırakılmasını Türkiye’ye geri getirilmesini istiyorum" diye konuştu.

Türkiye’de Mazlum-Der avukatları ile Amerikan avukat ve Alman avukat Türk genci Murat Kurnaz’ın bir an önce yargılanması için girişimlerini sürdürürken Anne Rabia Kurnaz oğlunun bırakılması için Mazlum-Der ile birlikte Ankara’da Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ü önümüzdeki günlerde ziyaret edecek.

İHA
Yayın Tarihi : 12 Şubat 2005 Cumartesi 14:29:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?