3
Mayıs
2024
Cuma
SAKARYA

Hedef ilk 10'a girmek!

81 İL ÇALIŞTAYLARI SAKARYA TOPLANTISI

Türkiye'nin Stratejik Vizyonu 81 İl Çalıştayları toplantısı Sakarya'da yapıldı.

Sakarya Valiliği Toplantı Salonu'nda yapılan toplantıya Sakarya Valisi Hüseyin Atak, TASAM (Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi) Başkanı Süleyman Şensoy, Sakarya İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Adnan Arslan, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, Sakarya İl Emniyet Müdürü Ali Bilkay, vali yardımcıları, kaymakamlar, daire müdürleri ve vatandaşlar katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan TASAM (Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi) Başkanı Süleyman Şensoy, dünyanın küreselleştiğini ve bilgi teknolojilerinin ciddi bir seviyeye geldiğini ifade etti. Şensoy, "Bu proje kapsamında 6 başlık altında Türkiye'nin 2023 vizyonunun ne olması gerektiği konusunda öneriler sunulacak. Bunlar uluslararası ilişkiler, uluslararası güvenlik, ekonomi, iç siyaset, ilim-eğitim-bilim-teknoloji, bir de kültür olmak üzere 6 başlık altında ele alınacak. Burada altı çizilmesi gereken husus bu çalışmaların bir vizyon belirleme çalışması olduğudur. Düşünce kuruluşu olarak, cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıl dönümünde muasır medeniyetler seviyesinin üzerine ulaşması için üzerimize düşeni büyük bir azim ve inançla yerine getirme çabası içerisindeyiz" dedi.

Şensoy, dünyada çok boyutlu rekabetin yaşanacağını belirterek, "Bu süreç için en az 5 denklemden oluşan strateji hazırlamalıyız. Daha şimdiden devletlerin başı dönüyor. İnsan kaynağını geliştirmiş bir şekilde bu sürece girersek başarılı oluruz. İnsan kaynağının gelişmesi için herkesin gerekli desteği sağlaması lazım" şeklinde konuştu

90'lı yıllara kadar 2 kutuplu bir dünyada yaşanıldığını, ülkenin Batı blokunu takip ettiğini ancak şimdilerde çok çeşitli güçlerin ortaya çıktığını, buna ayak uydurmak için de kamu kurumları, sivil toplum örgütleri olarak bütünlük içinde çalışmak gerektiğini ifade eden Şensoy şunları söyledi: "Biz sadece fiziksel güce dayalı olarak hareket eden bir devlet değiliz. Medeniyet ve ahlak birikimi olan bir devletiz. Hepimizin yapması gereken güçlü yönlerimizi ileriye gitmek için kanalize etmektir. TASAM olarak bu projede 6 ana temamız var. Bunlar, Uluslararası İlişkiler, Uluslararası Güvenlik, İç Siyaset, Ekonomi Kültür ve son olarak da Eğitim, Bilim ve Teknolojidir. Amacımız bu vizyonumuzu illerimizle paylaşmaktır. Dünyada reel inisiyatifin gelişmesiyle beraber rekabet edecek alanlarımızı belirlememiz lazım. Projede her seviyede çalışma arkadaşımız var. 'Ülkemizin refah ve saygınlığının artması için kurumlarımız nasıl şekil alır?' Bunun üzerinde kafa yormamız ve uygulama yapmamız gerekiyor."

Sakarya Valisi Hüseyin Atak da konuşmasında teknolojinin baş döndürücü hızla geliştiğini ifade ederek, "Son çeyrek yüzyılda soğuk savaşın sona ermesi ile birlikte teknoloji, özellikle iletişim alanında meydana gelen baş döndürücü gelişmeler, kürselleşme olgusunu ortaya çıkartmıştır. Mali piyasalar ve reel ekonomide yaşanan gelişmeler coğrafi bakımdan ülke sınırlarını aşarak yayılmaya başlamış siyasi, ekonomik, teknolojik, ve sosyal kültürel alanları, tüm sistemleri ve kavramları deriden etkilemiş ulusal

ile uluslararası alan, yerel ve küresel alan iç içe geçmeye başlamıştır. Devletler arası karşılıklı bağımlılıkların çok ötesinde toplumlar arası ortak çıkar ve faaliyet alanları ortaya çıkmıştır" dedi.

21. yüzyılda demokrasi, insan hakları, bireyin ön planda olması gibi değerlerin evrensel bir nitelik ve genişleyen bir uygulama kazandığını ifade eden Vali Atak, "İnsan haklarına saygılı, adil gelir dağılımı ve bölgeler arası dengeli kalkınmışlığı gerçekleştirebilen çoğulcu demokratik rejimler kendi halklarının refahını ve mutluluğunu daha iyi temin etmede başarılı olmuşlardır" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Sakarya Valisi Hüseyin Atak, Sakarya ile ilgili bir brifing verdi. 4 bin 834 kilometrekarelik yüz ölçüme sahip Sakarya'da 861 bin kişinin yüzde 73'ünün kentlerde, yüzde 27'sinin ise kırsal kesimde yaşadığını belirten Atak, "2023 yılında nüfusumuzun yüzde 80'inin kentlerde, yüzde 20'sinin kırsal kesimde yaşayacağı öngörülmektedir. 2023 yılında sosyo ekonomik gelişmişlik sıralamasında 23. sırada olan ilimizin Türkiye'de ilk 10 il arasında yer almasını hedefliyoruz. Ayrıca, 1,7 milyar dolar olan ihracatımızın da 10 milyar dolara, kişi başına düşen milli gelirin 6 bin 300 dolardan, 15 bin dolara çıkarılmasını amaçlıyoruz'' diye konuştu.

Emekli Büyükelçi Murat Bilhan ise dünyanın çok kutuplu hale geldiğini kaydederek, Amerika, Çin, Hindistan, Rusya ve Brezilya'nın küresel aktörler haline dönüştüğünü bildirdi.

81 İL ÇALIŞTAYLARI SAKARYA TOPLANTISI
81 İL ÇALIŞTAYLARI SAKARYA TOPLANTISI
81 İL ÇALIŞTAYLARI SAKARYA TOPLANTISI
81 İL ÇALIŞTAYLARI SAKARYA TOPLANTISI
İHA
Yayın Tarihi : 16 Mart 2010 Salı 14:19:01
Güncelleme :16 Mart 2010 Salı 15:10:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?