5
Mayıs
2024
Pazar
SAKARYA

Hızlı tren davası 8 aralığa ertelendi

Pamukova’da geçtiğimiz temmuz ayında 39 kişinin ölümüyle sonuçlanan hızlandırılmış tren kazası davasının bugünkü duruşmasına, bağımısız kurulun dün açıkladığı rapor damgasını vurdu.

Sendikacılar, raporun mahkemeden bir gün önce açıklanmasını eleştirdi.

Duruşma öncesi makinistlere destek olmak için adliyeye gelen sendikacılar, kurulun bağımsız olmadığını iddia etti ve "bağımsız bilim kurulu değil başbakanlık bilim kurulu. Onlar atadı. Raporun duruşmadan bir gün önce açıklanması mahkemeyi etkiledi" dedi.

Bağımsız bilim kurulu raporunda trenin saatte 80 kilometre hızla gitmesi gerekirken kaza anında saatte 132 kilometre hızla gittiği, makinistlerin de fren yapmadığı belirtilmişti.

Recep Sönmez, iddiaları kabul etmedi

İlk duruşmada tahliye edilen ikinci makinist Recep Sönmez bu bilgilerin doğru olmadığını iddia etti.

Müdahil avukatları bağımsız bilim kurulu raporunun mahkemeye sunulmasını istedi. Mahkeme de raporun mahkemeye ulaşmasının beklenmesine karar verdi.

Birinci Makinistin tahliye talebine red

Sanık avukatlarının birinci Makinist Fikret Karabulut’un tahliye talebi reddedildi.

Sanık avukatları bilirkişi raporunda kusurlu bulunmayan tren şefi Köksal Coşkun’un da beraatini talep etti. Ancak mahkeme heyeti bu talebi de reddederek davayı 8 aralık 2004 tarihine erteledi.

Kazanın nedeni, hız limitine uyulmaması

Kazayı soruşturan Bağımsız Bilim Kurulu, dün yaptığı açıklamada kazanın hız limitine uyulmamasından kaynaklandığını açıklamıştı.

Raporu açıklayan Kurul Başkanı Prof. Sıddık Yarman, kazaya trenin 80 kmlik hız limitini aşarak 132 km ile girmesinin yol açtığını söyledi. Makinistlerin avukatı, kazanın meydana geldiği sırada trenin 105-110 kilometre arasında bir süratle seyrettiğini, bu bölgedeki hız limitinin TCDD Genel Müdürlüğü’nün hız tarifesine göre 130 kilometre olduğunu belirtmişti.
aa
Yayın Tarihi : 10 Kasım 2004 Çarşamba 13:31:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?