5
Mayıs
2024
Pazar
SAKARYA

Horoz dövüştürmeye 15 bin YTL ceza

Sakarya'nın Karasu ilçesinde Kümes ve Kafes Hayvanları Yetiştiricileri Derneği'ne baskın düzenleyen jandarma ekipleri, horoz dövüştüren 6 kişiye 15 bin YTL ceza uyguladı.

Kuyumculu köyündeki Karasu Kümes ve Kafes Hayvanları Yetiştiricileri Derneği'nde horoz dövüşü yapıldığı yönünde ihbar alan Karasu İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri, mahkeme kararıyla dernek binasına baskın düzenledi.

Baskında, derneğin bodrum katında horoz dövüşü yaptıran ve izleyen kişiler suçüstü yakalandı.

Horoz dövüşü yaptırdıkları belirlenen dernek başkanı M.İ. ile birlikte H.O., Z.İ., Y.Ç., H.Ş. ve A.S. gözaltına alındı. Zanlılarla birlikte 12 dövüş horozuna el konuldu.

Haklarında Hayvanları Koruma Kanunu'na muhalefet suçundan işlem yapılan 6 kişiye, horoz başına bin 250 YTL olmak üzere, toplam 15 bin YTL ceza uygulanarak serbest bırakıldı.

Horozlar ise Sakarya İl Çevre Müdürlüğü'ne teslim edildi.

Bu arada, mahkeme kararı olmadan derneklerde denetim ve arama yapılamayacağını kaydeden yetkililer, horoz dövüştürmek, bahis ve kumar oynatmak isteyen bazı kişilerin, kurdukları dernekleri ''kamuflaj'' olarak kullandıklarını söyledi.

"Hayvan itlafı yapılıyor" iddiası

Bu arada Eskişehir Hayvanları Koruma Derneği (EHKD) Başkanı ve İl Hayvanları Koruma Kurulu Üyesi Ayten Tutkun, Kırklareli'nin Demirköy ilçesine bağlı İğneada Beldesi Belediye Başkanı Tahir Işık'ı, hayvan itlafı yaptırdığı iddiasıyla Kırklareli Valiliğine şikayet etti.

Yerel yönetimlerin sokak hayvanlarının rehabilitasyonu ile ilgili olarak yetki ve sorumlulukları olduğunu belirten Tutkun, hayvan itlafının yasa karşısında suç teşkil ettiğini söyledi.

EHKD Başkanı Tutkun, söz konusu itlafla ilgili şikayet dilekçelerini, Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, TBMM Çevre Komisyonu, İçişleri, Çevre ve Orman ve Sağlık Bakanlıkları ile Kırklareli Valiliği, Kırklareli Belediyesi, Tarım İl Müdürlüğü, Türkiye Veteriner Hekimler Birliği Konseyi, Avrupa Birliği Veteriner Hekim Platformu ve Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu'na da gönderdiklerini bildirdi.
cnn türk
Yayın Tarihi : 19 Mart 2007 Pazartesi 12:48:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?