7
Mayıs
2024
Salı
SAKARYA

Hüsnü Gürpınar'a ağır suçlama!

Sakarya'da, 17 Ağustos depremi sonrası güçlendirmesi yapılan bir binanın sonradan yapılan kontrollerinde iskana aykırı olduğu tespit edildi. Binaya güçlendirme yapan Proje Mühendisinin ise Sakarya'da uzun süredir orta hasarlı sorununu gündeme getirerek yönetimleri göreve davet eden İMO Başkanı Hüsnü Gürpınar olduğu belirlendi.

Sakarya'da orta hasarlı binaların yıkılması ve deprem görmüş yapıların güçlendirilmesi konuları gündemdeki yerini korurken, bu konularda şehirde önemli isimlerden biri olarak sayılan ve yıllardır orta hasarlı sorununu çözmek için yerel yönetimlerle karşı karşıya gelen İnşaat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Hüsnü Gürpınar'ın, depremin ardından güçlendirmesini yaptığı ve oturabilir dediği bir binanın iskan verilemeyecek kadar hasarlı olduğu ortaya çıktı.

17 Ağustos depremi sonrasında Serdivan İstiklal Mahallesi Karadere sokakta bulunan Gola Apartmanı B blok için önce 'Hasarsız' raporu verildi. Ancak, kamuoyunda Sapanca depremi olarak da bilinen 11 Kasım 1999 depremi sonrasında bu kez aynı apartman için 'orta hasarlı' tespiti yapıldı. Bu gelişme üzerine apartman yönetimi orta hasarlı olduğu ileri sürülen evlerle ilgili olarak Haziran 2000 yılında 'Onarım ve güçlendirme' yapılması için anlaşma yapıldı.

Apartmanın güçlendirme işini alan ilgili firma yaptığı çalışmalar sonrasında güçlendirme işlemi tamamlandı. Ancak apartman sakinlerinden iki kişi, Afet İşleri Genel Müdürlüğü'ne yaptığı şikayetle, onarım ve güçlendirme yapılan firmanın teknik şartnameye uygun yapılmadığını iddia etti. Bu şikayetle beraber Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Sakarya İl Müdürlüğü'nce İMO Sakarya Şubesi'ne resmi bir yazı yazılarak ilgili apartmanın durum tespitini istedi.

Bu şikayetle beraber İMO Sakarya Şubesi bahsi geçen binada inceleme yaptı. Yapılan inceleme sonrasında o zaman belde belediyesi olan Serdivan Belediye Başkanlığı'na gönderilen resmi raporda binanın bodrum katından P30 ve P52 denilen perdelerinden karot numuneleri alındığı ifade edildi. Raporda şöyle denildi: "Birinci ve ikinci derece deprem bölgelerinde Bs 20 veya daha yüksek dayanımlı beton kullanılması zorunludur. TS 500'de Bs 20 için eş değer klüb basınç dayanımı 250 kg/cm 2'dir. İncelenen binada ise bu değer 80 kg/cm 2 ile 209 kg/cm 2 arasında değişmektedir. Yukarıda açıklanan nedenlerle onarımı ve güçlendirme işlemi yapılan Gola Apartmanı B bloğuna bu hali ile iskan verilmesi sakıncalıdır"

İMO Sakarya Şubesi tarafından 26 Nisan 2002 tarihinde hazırlanan rapor da onarım ve güçlendirmesi yapılan apartmanın B bloğuna kesinlikle iskan verilmemesi gerektiğinin hatırlatılmasının yanı sıra aynı raporun en alt kısmın da ise,"Bu binanın sorumlu Proje Mühendisi'nin şubemize bildirilmesi ve binaya iskan raporu verilmemesi hususlarında gerekli işlemi yapılmasını bilgilerinize sunarım" denildiği görüldü.

Serdivan Belediyesi olayların ardından yine aynı dönemde, bahsi geçen binanın onarım ve güçlendirme projesinde imzası bulunan ismin Hüsnü Gürpınar olduğunu açıkladı.

Zamanın İMO Başkanı Ahmet Erdem imzalı yayınlanan resmi raporda, şimdiki başkan İnşaat Mühendisi Hüsnü Gürpınar'ın Proje Mühendisliğini yaptığı binada Bs 20 kalitesinde beton kullanıldığının belirtilmesine rağmen yapılan ölçümlerde basınç dayanımı 250 kg/cm 2 olması gereken değerler, 80 ile 209 kg/cm çıkması ve binaya iskan verilmesinin sakıncalıdır' denmesi mesleki açıdan da kabullenecek gibi değil." denildi.

O zamanlar Proje Mühendisi, şimdiler de ise İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Sakarya Şube Başkanı Hüsnü Gürpınar'ın sorumluluğunu üstlendiği bir binaya bile "Uygun değildir. İskan verilmesi sakıncalıdır" denmesiyle beraber gözler yine onarım ve güçlendirilmesi yapılan diğer binalara çevrildi.

İddialar ile ilgili kısa bir açıklama yapan İMO Şube Başkanı Hüsnü Gürpınar, şehir dışında olduğundan dolayı henüz resmi bir açıklama yapmadığını ancak iddialara belgeleri ile cevap vereceğini söyledi. O zaman ki İMO yönetiminin kendisinin önünü kesmek için bunları yaptığını dile getiren Gürpınar, "11 sene önce olmuş şeyleri kurcalıyorlar. Bunlar benim özel hayatıma ait olaylar. O zamanlar İMO yönetiminde bile değildi. Belgeleri ile iddialara cevap vereceğim" dedi.
 

 

 

iha
Yayın Tarihi : 18 Kasım 2011 Cuma 18:22:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?