7
Mayıs
2024
Salı
SAKARYA

İnanılmaz doğa olayı!

Erginleşerek Sakarya Nehri'nden çıkan birgün sinekleri, Sakarya Köprüsü üzerinde çiftleşme uçuşlarını yaparak toplu şekilde öldü

Ömürlerinin yüzde 99’unu larva halinde suda geçiren birgün sinekleri, 1 ila 3 yıllık erginleşme sürecini tamamlayarak Sakarya Nehri’nden çıktı.

Işığa yönelerek Adapazarı ilçesindeki Sakarya Köprüsü üzerinde bulunan aydınlatma direklerinin çevresinde toplanan binlerce sinek, çiftleşerek toplu şekilde öldü.

SÜRÜCÜLER ZOR ANLAR YAŞADI

Yolu beyaza bürüyen sinekler nedeniyle köprüyü kullanan sürücüler kayganlaşan zeminde zon anlar yaşadı.

İnsanların ilgisini çeken doğa olayının bir hafta devam etmesi bekleniyor.

BİR ADI DA MAYIS SİNEĞİ

Birgün sinekleri, diğer adıyla Mayıs sinekleri, yaşamlarının yüzde 99’unu larva halinde suda geçirirler, yalnızca birkaç saat, en fazla bir gün (nadiren 2-15 gün) ergin halde yaşarlar.

Genellikle akşam üzerleri suların üzerinde 2-10 m kadar dikine yükselen, daha sonra kanatlarını ve karın uzantılarını açarak aşağı doğru paraşütle iner gibi süzülen erkeklerin dansı görülür. Dişiler genellikle bitkiler üzerinde sakince durur. Çiftleşme uçuş sırasında gerçekleşir. Erkekler dişileri ön bacaklarıyla yakalayarak çift yapılı penislerini dişinin eşey kesesi içine sokar, birkaç saniye ile birkaç dakikada döllenmeyi gerçekleştirirler.

ÖNCE ERKEK, SONRA DİŞİ ÖLÜYOR

Dişi yalnız bir erkekle çiftleşir. Çiftleşmeden hemen sonra erkekler, daha sonra da dişiler ölür. Yumurtalar birli ya da ikili paketler halinde suya bırakılır; hızlı akan sularda dişi suya dalar ve abdomen ucu ile yumurtalarını taş, bitki vs.ye yapıştırır. Yumurta sayısı 100-8000 arasındadır.

Kural olarak erginleştikten sonraki 24 saat içinde hem erkek hem dişi ölmüş olur. 2-3 gün, hatta bazı dişilerin 10-14, erkeklerin 4-5 gün yaşadığı bilinmektedir.

Larva evresi 1-3 yıl sürer, 20-30 kez deri değiştirilir. Son nimf evresinde kanatlı böcek çıkar (Subimago) ve daha sonra bir deri değiştirme ile ergin meydana gelir (Prometaboli).

Birçok hayvan ve parazit birgün sineklerinin zararlısıdır. Evcikliböcekler, su yarımkanatlıları, su kınkanatlıları, taşsinekleri, salyangozlar, balıklar, su kuşları, yumurtalarını, özellikle larvalarını yerler. Larvaları besin zincirinin önemli bir halkasını oluşturur ve su kirlenmesinde iyi bir gösterge olarak kullanılır. Bugün yaşan birgünsinekleri Perm_Trias’ta (200 milyon yıl önce) ortaya çıkan ve gittikçe (özellikle Jura’da) azalan bir grubun kalıntılarıdır.

Sürekli buzla örtülü ya da her zaman kurak olan yerler ve yalıtılmış bazı adalar dışında her yerde rastlanırlar. Daha çok, serin dağlık bölgeleri yeğlerler.

....
Yayın Tarihi : 5 Temmuz 2013 Cuma 15:33:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?