3
Mayıs
2024
Cuma
SAKARYA

İpekböcekçiliği tartışıldı

Türkiye İpekböcekçiliği ve İpekçilik Milli Komitesi, 2005 yılı olağan 3. Yürütme Kurulu toplantısını Adapazarı Ticaret ve Sanayi Odası'nda (ATSO) gerçekleştirdi.

ATSO'da 2005 yılının son toplantısını yapan Türkiye İpekböcekçiliği ve İpekçilik Milli Komitesi, Türkiye'de ipekböcekçiliğinin gelişmesi ve yeniden canlandırılması için yapılması gerekenleri tartıştı.

Türkiye İpekböcekçiliği ve İpekçilik Milli Komitesi Başkanı Anadolu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Başkanı Prof. Dr. Çetin Fıratlı ve Komite Raportörü Perviz Özdündar'ın başkanlık ettiği toplantıya, Sakarya Tarım İl Müdürü Abdurrahman Çakar, Koza Tarım Satış Kooperatifi Birliği Başkanı Ahmet Uluşan, Devlet Planlama Teşkilatı yetkilileri, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı yetkilileri, Tarım ve Köyişleri yetkilileri ile üreticiler katıldı.
İpekböcekçiliği yetiştiriciliğinin girdilerinin düşük olması nedeniyle en uygun yardımcı bir tarım kolu olduğunu belirten Prof. Dr. Çetin Fıratlı, ekonomik olmasının yanı sıra kültürel ve prestijli bir ürün olan ipekböcekçiliğine sahip çıkılması gerektiğini söyledi. Çetin, devlet desteklerinin sürmesi halinde sektörde başarılı olmamak için bir neden kalmayacağını ifade ederek, geçen yıl 160 ton üretilen kozanın hızla yukarılara doğru çıkarılabileceğini belirtti.

Toplantıya katılan temsilciler ve üreticiler ise görüşlerini belirterek, devletten destek istedi. Toplantı sonunda, ülke ekonomisi için önemli bir katkı sağlayan ipekböcekçiliğinin kırsal alanda dar gelirli çiftçilere yan gelir ve atıl olan işgücünün kullanılması adına önemli olduğu vurgulanarak, "İpekböcekçiliğinin her yıl desteklenmesi, Tarım Bakanlığı tarafından kapatılan Bursa'daki İpekböcekçiliği Araştırma Enstitüsü'nün Koza Birliği'ne teslim edilmesi, komite başkanı eşliğinde bir heyetin Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'i ziyaret ederek, ipekböcekçiliği hakkında bilgi verilmesi, Kozabirlik ve Tarım Bakanlığı'nın il müdürlükleri vasıtasıyla üreticilerin dut fidanı taleplerinin belirlenerek, ipekböcekçiliği yapılan yerlere ihtiyaç kadar dut fidanı sağlanması ve Kozabirlikçe dut fidanının üreticilere dağıtılması için Çevre ve Orman Bakanlığı Ağaçlandırma Genel Müdürlüğü ile işbirliği yapılması, Güneydoğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü'ne İpekböcekçiliği bölümünün açılması" gibi kararlar alındı.

.
Yayın Tarihi : 28 Kasım 2005 Pazartesi 16:06:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?