3
Mayıs
2024
Cuma
SAKARYA

İtfaiyeden baca temizliği uyarısı

İTFAİYEDEN BACA TEMİZLİĞİ UYARISI

Sakarya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı, yaklaşan kış ayları öncesi bacaların temizlenmesi uyarısını yaptı.

Bacaların mutlaka temizlenmesi gerektiğini ifade eden İtfaiye Daire Başkanı Ömer Turan, temizlenmeyen bacaların zehirlenmeye ve yangına sebebiyet verdiğini söyledi. Turan, bacalarda biriken kurumların potansiyel yangın tehlikesi oluşturduğunu vurgulayarak, kış öncesi vatandaşların mutlaka bacalarını temizlemesi gerektiğini kaydetti. Turan, “Temizlenmemiş ve doğru kurulmamış sobalardan dolayı özellikle rüzgârlı havalarda halk arasında 'baca tepmesi' denilen olay yaşanır. Bacanın çekmemesi ya da rüzgârın oluşturduğu basınç nedeniyle borudaki karbon monoksit gazı odaya yayılır. Karbon monoksit renksiz ve kokusuz bir gaz olduğu için kolay kolay fark edilemez. Nefes yoluyla derhal kana karışarak kalp ve beyne oksijen ulaşmasını engeller. Bu tür zehirlenmeler sıklıkla ölümle sonuçlanır. Sobadan çıkan yangın ve karbon monoksit zehirlenmelerine karşı en etkili önlem bacaların yılda bir kez temizlenmesidir” dedi.

Baca çıkışlarının, aşırı rüzgarlara karşı tedbir için, en az çatı seviyesinde olması gerektiğini belirten Turan, “Baca temizliğinde bacaları yakarak temizlemeye teşebbüs edilmemeli. Yılda iki kez bacalar temizlettirilmeli. Temizlenmeyen bacalarda oluşan kurumun baca yangınlarına neden olduğu unutulmamalı. Tıkalı ve iyi çekmeyen bacaları kullanarak can güvenliği tehlikeye atılmamalı. Bacalarda oluşan çatlaklara karşı önceden önlem alınmalıdır. Kaliteli yakıt kullanılmasına özen gösterilmeli. Baca yangınlarının çatı yangınlarına sebebiyet vereceği unutulmamalı. Bacanızda sorun çıktığında itfaiye aranmalı. Her evde Karbon monoksit Duman Detektörü (C.O) bulundurulmalı. Baca Temizliği için 274 50 40 nolu telefonu arayın” diye konuştu.

Baca yangınları ile alakalı istatistikleri de açıklayan Turan, “2008 yılında 226 baca yangını ve 2009 yılında 237 baca yangını çıktı ve yapılan incelemeler sonucu bu yangınların temizlenmeyen bacalardan kaynaklandığı tespit edildi. 2010`da ise yılın ilk 9 aylık döneminde Büyükşehir İtfaiyesi 165 baca yangınına müdahale etti. Baca yangınları en çok ocak, şubat, mart aylarında meydana geliyor. Sonbaharda veya kış sonrası ilkbaharda gündeme gelen teknik konulardan biri olan baca temizliği, soba zehirlenmelerinin de önüne geçiyor. Kirli bir baca, yakıtın doğru yanmasını engellerken oluşan parçacıklar da bacalarda ciddi tıkanıklıklara sebebiyet veriyor. Temiz bir bacanın, yakıtın daha kaliteli yanmasıyla tasarruf sağladığı ve çevre kirliliğini de önlediği bilinmelidir” dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 20 Ekim 2010 Çarşamba 13:10:04
Güncelleme :20 Ekim 2010 Çarşamba 14:42:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?