5
Mayıs
2024
Pazar
SAKARYA

Kadınlardan birlik çağrısı

Sakaryalı kadınlar seçme ve seçilme hakkının kadınlara verilmesinin 70. yıldönümünü buruk kutladılar.

Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilişinin 70. yıldönümü nedeniyle Türk Kadınlar Birliği Sakarya Şube Başkanı Tevhide Yağan yönetim kurulu üyeleri ile birlikte bir basın toplantısı düzenledi.

Yağan, Türk kadınına 70 yıl önce seçme ve seçilme hakkının verilmesinin yanı sıra cinsiyete ilişkin sınırların kaldırıldığının ancak halen ortada kalan kadınlar için bir sığınma evi yapılamadığını söyledi. Yağan, "Bugün seçme ve seçilme hakkının aynı zamanda cinsiyete ilişkin sınırlarının kaldırılmasının 70. yıldönümünü kutlamaktayız. 5 Aralık 1934 tarihinde 1924 Anayasası’nı değiştiren 2599 sayılı kanun kabul edilmiş ve Türk kadınları dünya ülkelerinin çoğundan önce siyasal hakların en önemlisine seçme ve seçilme haklarına sahip olmuşlardır. Çağdaş uygarlık düzeyine ulaşabilmek için toplumun esas dinamiği olarak gördüğü biz kadınlar Türkiye Cumhuriyeti’nin çağdaş, demokratik ve sosyal hukuk devleti ilkelerini koruyarak yaşamın her alanında söz ve güç sahibi olmalıyız" dedi.

Yağan, Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimleri öncesinde Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Duran’ın ortada kalan kadınların sığınması için bir kadın sığınma evi yapılması konusunda söz verdiğini ancak projenin bir türlü hayata geçirilemediğini belirtti. Yağan, Başkan Aziz Duran’a seslenerek, "Başkan Aziz Duran sözünü tutsun. Deprem sonrası bölgede çok sayıda aile parçalanması yaşanıyor. Kadınlarımız için bir sığınma evi olmadığı için biz ortada kalan kadınları çevre illere gönderiyoruz" diye konuştu. Türk Kadınlar Birliği tarafından her yıl geleneksel olarak düzenlenen resmi nikah kıyma töreni için bugüne kadar 80 çiftin başvurduğu ve çiftlerin düğün masraflarının Valilik, Büyükşehir ve Merkez Belediyeleri tarafından karşılanacağı öğrenildi.

sakarya
Yayın Tarihi : 4 Aralık 2004 Cumartesi 16:53:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?