6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAKARYA

Kaynarca'da topraktan buhar çıkıyor

Sakarya'nın Kaynarca ilçesine bağlı Büyükyanık köyünde bir evin bahçesindeki toprağın ısınması ve buhar yükselmesi Bayındırlık İl müdürlüğü ve Sakarya Elektrik Dağıtım AŞ (SEDAŞ) ekiplerince inceleme yapıldı. Ekipler ısınmanın nedenini kesin olarak belirleyemedi.

Kaynarca'nın Büyükyanık köyünde, Burhan Sağır'a ait evin bahçesinde, toprağın ısınması ve buhar vermeye başlaması üzerine, durum Kaymakamlığa bildirildi. Kaymakamlığın girişimiyle Bayındırlık ve İskan İl Müdürlüğü uzmanları yaptığı incelemede bir sonuca ulaşamadı.

İncelemede 60 santimetre derinliğe kadar kazılan toprağa sızan suyun da ısınmış olduğu görüldü. Suyun sıcaklığının 20 derecenin üzerinde olduğu belirtildi. Olay yerinde inceleme yapan Sakarya Elektrik Dağıtım AŞ (SEDAŞ) ekipleri ısınmanın elektrik hatlarından kaynaklanmadığını belirledi.

Büyükyanık Köyü Muhtarı İshak Sağır, yaptığı açıklamada, köyde ilk kez böyle bir durumla karşılaştıklarını söyledi. Sağır, “Köyümüzde ve bu civarda bugüne kadar toprağın ısındığını ve topraktan buhar çıktığını hiç görmemiştik” dedi.
Topraktan çıkan buharın uzun süredir devam ettiğini kaydeden Sağır, şöyle konuştu:

“Ağabeyim sabah evden çıkarken topraktan buhar çıktığını görmüş. Biz de buharın çıktığı yerde ufak bir çukur açtık. Çukur içindeki su el yakacak derece sıcaktı. Bunun üzerine Kaymakamlığı aradık ve durumu bildirdik. Bayındırlık ve İskan İl Müdürlüğünden ekipler geldi. Onlar da baktı, ancak bir sonuca varamadılar. Dumanın çıktığı yeri kazdık. Çukurun içi su doldu, su sıcaktı. Sadece bu bölgede çıkması ilginç. Ne olduğunu anlamış değiliz. Bir süre daha bekleyeceğiz, devam ederse iş makinesiyle kazmayı düşünüyoruz.”

Bu arada Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Yrd. Doç Dr. Can Karavul, topraktaki ısınmanın elektrik kaçağından kaynaklanmış olabileceğini söyledi.

Birçok kez benzer durumla karşılaşıldığını kaydeden Karavul, “Toprak ısınması muhtemelen elektrik kaçağından kaynaklanıyor. Topraklama nedeniyle ortaya çıkan bir olay. Bunun dışında bir durumun söz konusu olacağını sanmıyorum. Depremle bir ilgisi yok” dedi.


aa
Yayın Tarihi : 15 Kasım 2006 Çarşamba 12:59:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
alaattin tosun IP: 88.240.183.xxx Tarih : 15.11.2006 13:56:10
daha önce mühendisler karşılaşmış.ama sonuçta ilginç bir olay.