3
Mayıs
2024
Cuma
SAKARYA

Keleş göl tesislerini gezdirdi

ADASU GENEL MÜDÜRÜ KELEŞ GÖL TESİSLERİNİ GEZDİRDİ

ADASU Genel Müdürü Rüstem Keleş, MHP ve CHP'li Meclis üyelerinin Esentepe'de bulunan Göl Tesislerinin yasal olmadığı yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını söyledi.

ADASU Genel Müdürü Rüstem Keleş Esentepe'de bulunan Göl Tesislerini basın mensuplarına gezdirdi. Bölgede bulunan 1., ve 2. İsale hatları ile yapımı devam eden 3. İsale hatları ve eski terfi merkezi ile İller Bankası tarafından yaptırılan Haziran ayında tamamlanması planlanan yeni terfi merkezi inşaatını yerinde inceleyen Genel Müdür Keleş tesislerin yasal olduğunu kaydetti.

Esentepe'de bulunan tesislerin İçme Suyu Havza Koruma Yönetmeliği'ne uygun olmadığı şeklindeki iddialara cevap veren Keleş, “1988 yılında yayınlanan Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliği 24. Maddesi'ne göre su alma yapılarını gölü korumak için inşa edilen kolektörler ve atık su tesisleri, arıtma tesisleri belirlenen yönetmelik çerçevesinde ve belirlenen teknik özelliklerine uygun olarak inşa edilirler. Bu terfi merkezleri de DSİ Genel Müdürlüğü'nün, İller Bankasının ilgili kanunlarının ve Su Kirlilik Kontrol Yönetmeliği'nin ilgili maddelerinin ve çevre düzeni planının ilgili maddeleri çerçevesinde teknik özelliklere uygun olarak şehrimize güvenli bir şekilde su vermek için yapılmış yapılardır. Hiçbir şekilde kanuna, mevzuata yönetmeliğe aykırı bir tarafı yoktur. İsteyen Sapanca Gölü Çevre Düzeni planını inceleyebilir. Ayrıca su kirliliği kontrol yönetmeliğini de inceleyebilir. Bunları incelediği zaman bu tür binaların zorunlu olduğunu ve kesinlikle bu yönetmelik çerçevesinde yapıldığını görür” dedi.

Keleş, terfi merkezleri hakkında bilgiler vererek, III İsale Hattı'nın Haziran - Temmuz aylarında bitirileceğini söyledi. Keleş, “ADASU olarak şu anda Sakarya'ya su verdiğimiz terfi merkezlerinin bulunmuş olduğu bölgedeyiz. Bu bölgede 1. ve 2. terfi merkezlerimiz var. Yani Sakarya'ya 1970'li yıllardan beri su sağlayan binalar, pompalar ve enerji tesisleri var. Bu tesislerin ilki 1970'li yıllarda yapılmış. 4 pompadan oluşuyor. Her biri takriben 150 litre/saniye şehre su basıyor. O yetersiz kalınca 1983 yıllında 2. terfi merkezi yapılmış. Orda da 8 adet pompa faaliyet gösteriyor. Biz Sakarya şehrine 2 tesisten yaklaşık olarak 1800 litre/ saniye su veriyoruz. Bu ihtiyacın artması ve şehrin gelişme trendleri dikkate alınarak 2000 li yıllarda yeni bir proje başlatılmış. İller Bankası tarafından. Bu proje 3. İsale Hattı adıyla yapımı devam eden bir projedir. Bu yılın Haziran-Temmuz aylarında III. İsale Hattı'ndan şehrimize su vermeye başlayacağız” diye konuştu.

Binaların boyutlarının binalarda çalışacak olan pompaların teknik özelliklerine göre belirlendiğini ifade eden Keleş, şunları söyledi; “Yüksekliği, malzemenin cinsi, enerji nakil hatlarının teknik özelliklerine göre belirlenir. Yani bu görülen terfi merkezlerinin bütün hesapları İller Bankası tarafından yapılmıştır. Kontrolörlüğünü İller Bankası yetkilileri ile ortak yapıyoruz. Dolayısıyla bu binaların hiçbir şekilde mevzuata aykırı bir durumu yoktur. Bu konunun kamuoyu tarafından bilinmesinde fayda var. Bazı yayın organlarında yönetmeliklere aykırı yapıldığı iddia edilmiştir. Gölü kirlettiği beyanları var bunlar yanlıştır. Çünkü evsel atık söz konusu olmayan binalardır. Bu yapıların yapılması zorunludur. Şehrimizin 50 yıllık geleceğinde bu binalarda çalışan pompalardan su sağlamaya devam edeceğiz.”

Genel Müdür Keleş 3. İsale hattı ve yeni terfi merkezinin tamamlanmasıyla şehirde su kesintisinin yaşanmayacağını, bir arıza durumunda 1 ve 2. İsale hatlarının devreye sokulacağını söyledi.

ADASU GENEL MÜDÜRÜ KELEŞ GÖL TESİSLERİNİ GEZDİRDİ
ADASU GENEL MÜDÜRÜ KELEŞ GÖL TESİSLERİNİ GEZDİRDİ
ADASU GENEL MÜDÜRÜ KELEŞ GÖL TESİSLERİNİ GEZDİRDİ
ADASU GENEL MÜDÜRÜ KELEŞ GÖL TESİSLERİNİ GEZDİRDİ
 
İHA
Yayın Tarihi : 21 Nisan 2010 Çarşamba 17:22:03
Güncelleme :21 Nisan 2010 Çarşamba 17:40:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?