5
Mayıs
2024
Pazar
SAKARYA

Lojmanı yıkılan SSK'ya tazminat cezası

Sakarya Bölge İdare Mahkemesi, Marmara depreminde 1 çocuklarını ve annelerini kaybeden çiftin açtığı davada, oturulan SSK lojman binasının hizmet kusuru nedeniyle yıkıldığı belirtilerek, kurum, 32 bin 90 YTL maddi ve manevi tazminata mahkum edildi.

Marmara depreminde, Adapazarı Yenidoğan Mahallesi'nde oturdukları SSK lojmanın yıkılması sonucu, çocukları Türkay Cesur Eracun ile anne Nuriye Özenir'i kaybeden Cengiz ve Şenol Eracun çiftinin 2000 yılında, eşya bedeli olarak maddi 15 bin, ölümler nedeniyle davacı Cengiz Eracun 50 bin Şenol Eracun ise 75 bin YTL, manevi tazminat istemiyle SSK aleyhine açtıkları tazminat davası 1. İdare Mahkemesinde karara bağlandı.

Mahkeme kararında, afetlerin önlenmesi, alınması gereken tedbirlerin araştırılması, bu konuda temel politika ve hedeflerin belirlenmesi, proje ve programlar oluşturulması, afet bölgelerinin tespit ve ilanı, bilimsel ve teknik çalışmalar yapılması, yapı tekniklerini ve projelendirme esaslarının tespit edilmesi konularının devletin yetki ve sorumlulukları arasında olduğu belirtildi.

“Davacının oturduğu lojmanın alımı sırasında, davalı kurum tarafından 1. derece deprem bölgesi olan Sakarya'da satın alınan binanın gerekli teknik şartları taşıyıp taşımadığı yeteri kadar araştırılmaksızın, personele tahsis edilmesinde, binanın depremden dolayı değil, yeterli araştırma ve denetimlerin yapılmamasından dolayı yıkıldığı kanaatine ulaşıldığı” kaydedilen mahkeme kararında, idarenin, lojman alımı sırasında gerekli araştırma ve denetimleri yapmamasından ötürü “kusurlu bulunduğu” belirtildi.

Mahkeme, kusurlu bulunan SSK'nın 7 bin 90 YTL maddi tazminat ödemesine karar verdi.

Mahkeme, manevi tazminat talebinde ise çocuklarını kaybeden çiftin 53 ve 52 yaşlarında olmaları nedeniyle yeniden çocuk sahibi olma şanslarının düşük olduğunu göz önüne alarak, bu olay nedeniyle psikolojik olarak etkilendikleri, elem ve üzüntü duydukları için, bu durumunun karşılığı olarak baba Eracun'un 50 bin YTL'lik talebinin 10 bin YTL'lik bölümünün kabulüne, anne Eracun'un 75 bin YTL'lik tazminat talebinin ise 15 bin YTL'lik bölümünün kabulüne karar verdi.

Kararda ayrıca, hükmedilen toplam 32 bin 90 YTL tazminatın, davanın açıldığı 2000 yılından bu yana yasal faizleriyle birlikte ödenmesi gerektiği kaydedildi.

EŞİM ŞİMDİ YATALAK”

Depremin ardından Tokat'a yerleşen çiftten Cengiz Eracun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yıllar sonra verilen kararın acılarını dindirmeyeceğini belirtti. Verilen cezayı az bulduğunu ifade eden Eracun, “Bir gecede hayallerimiz yıkıldı. Yıkılan lojmanda hepimiz enkaz altında kaldık. Ben ve eşim yaralı kurtulduk. Oğlumu o enkazda bıraktık. Yıllar geçti ancak yokluğuna alışamadık. Eşim psikolojik rahatsızlıklar yaşadı. Şimdi yatalak, ona ben bakıyorum. Ceza acımızı dindirmeyecek” diye konuştu.

Çiftin avukatı Sebahattin Yılmaz ise kararı, gecikmiş olsa da olumlu bulduğunu söyledi. Yılmaz, “İdare mahkemesinin verdiği karar kurumları, umuyorum deprem gerçeğini göz önünde bulundurarak yeniden bir yapılanmaya sevk eder” diye konuştu.

a.a
Yayın Tarihi : 22 Mart 2007 Perşembe 14:41:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?