6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAKARYA

O akademisyenler görevden alındı

Sakarya'da sahte belgelerle depremde hasar gören binalara hasarsızlık raporu verdikleri iddiasıyla gözaltına alınan akademisyenlerin görevden alındığı açıklandı.

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, sahte belgelerle orta hasarlı binalara hasarsızlık, kalitesiz betonlara uygunluk raporu verdikleri iddiasıyla düzenlenen operasyonda gözaltına alınan akademisyenlerin görevlerinden alındığını, konuyla ilgili soruşturma başlatıldığını bildirdi.

Elmas, yaptığı yazılı açıklamada, SAÜ'nün, Marmara depreminin ardından hazırladıkları rapor ve projelerin yanı sıra bilirkişi olarak görev yapan akademisyenleriyle saygın bir kurum haline geldiğini, operasyonun üniversitenin saygınlığını zedelediğini belirtti.

Elmas, deprem bilincinin yerleştirilmesinde önemli görevler üstlendiklerini vurgulayarak, "1999 depreminden bu yana incelenen 5 bini aşkın dosya konusunda ilgili bölüme, dekanlığa ve rektörlüğe yapılmış herhangi bir şikayet olmadığı da tespit edilmiştir. Tüm bunlar karşısında Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca akredite edilmiş beton laboratuvarında ortaya çıkan iddialar karşısında yerel ve ulusal basında üniversiteyi de öne çıkaran ve toplumu tedirgin edecek açıklama ve yorumlar yapılmaktadır" ifadesini kullandı.

Konuyu hassasiyetle takip ettiklerine dikkati çeken Elmas, şunları kaydetti:

"Mahkeme ve dava sürecinde adı geçenler bu görevden alınarak soruşturma başlatılmış, beton laboratuvarına yeni sorumlular atanmıştır. Ayrıca şüpheli görülen raporlar incelenmeye başlanmıştır. Orta hasarlılarla ilgili 245 başvuru olmuştur. Bu başvuruları bölümde kurulan üçer kişilik yedi komisyon incelemektedir. Adı geçen öğretim elemanları bu komisyondan birinde yer almaktadır. Bu zamana kadar çoğu 1 ya da 2 katlı olan 27 binaya rapor verilmiş olup, bunlar arasında ilgililerin verdiği rapor sayısı ikidir. Bu raporlar iptal edilip, kararlar bölüm öğretim üyeleri tarafından tereddüt oluşmayacak şekilde yeniden verilecek, beton deneyi ve sonucu hakkında yeniden deney dahil her adım atılacaktır."

Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü soruşturma kapsamında, Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekiplerince 30 Nisan'da düzenlenen operasyonda rüşvet karşılığı yapı denetimi yaptıkları, orta hasarlı binalara hasarsızlık ve kalitesiz betonlara uygunluk raporu verdikleri iddiasıyla 47 kişi gözaltına alınmış, nöbetçi mahkemeye sevk edilen 33 şüpheli tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.

Sakarya 3. Asliye Ceza Mahkemesi, soruşturmayı yürüten savcının itirazı üzerine 24 şüphelinin yakalanmasına karar vermişti.  

...
Yayın Tarihi : 9 Mayıs 2013 Perşembe 11:34:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?