6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAKARYA

Öğrencilere parmak iziyle takip

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Vakfı Özel Okulları Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. İsmail Çallı, 2006-2007 eğitim ve öğretim yılında uygulamaya koyacakları, parmak izi okumaya dayalı “Bionet Sistemi” sayesinde öğrencilerin okula giriş ve çıkışlarının, kantin ve yemekhane harcamalarının internet üzerinden takip edilebileceği söyledi.

Vakıf Başkanı Prof. Dr. Çallı, vakıf okullarında sistemin kurulması için anlaşmanın yapıldığını belirterek, öğrencilerin parmak izlerinin alınarak, sisteme kaydedileceğini belirtti.

Uygulamaya konulacak sistemle öğrencilerin, okula girişlerinde, parmak izi okuyucu turnikelerden geçeceğini kaydeden Çallı, böylelikle öğrencinin okula geliş gidiş saatlerin izlenebileceğini ifade ederek, şunları söyledi:

“Uygulamada öğrencinin okula giriş saati parmak izi okuyucular tarafından otomatik olarak sisteme aktarılıyor. Veli evden internete girerek çocuğunun okula gidip gitmediğini hemen görebiliyor. Bizim şu anki kullandığımız sistemle veli ancak akşamları çocuğun okula gelip gelmediğini görebiliyor.”

Velilerin, çocuklarının yemekhane ya da kantinde yemesini istemediği yiyecek ve içecekleri buralara konulacak parmak izi okuyucular sayesinde sınırlayabileceklerini kaydeden Çallı, “Bionet sistemi kantinde yemekhanede ve okul girişlerine kurulacak. Öğrenci yemekhanede parmak izi okuyucuya bastığı anda neleri yiyebileceği ya da ne kadar alabileceğini gösteriyor.

Örneğin veli (5 YTL'den fazla para harcamasın) veya (fazla kola içmesin) diyebilir. Veli, öğrencinin okulda ne yiyeceğini ne kadar yiyeceğini internetten takip edilebilecek, isterse sınırlayabilecek. Biz bu uygulamanın en büyük faydasının şu anlamda olacağını düşünüyoruz; eğer öğrencinin bir hastalığı varsa ya da bazı yiyecekler dokunduğu halde yiyorsa, bu engellenmiş olacak. Öğrencilerin öğün atlayıp atlamadığı takip edilebilecek” diye konuştu.

Sistemde, öğrencinin harcamalarını da bionet kullanılarak gerçekleştireceğini belirten Çallı, “Harcamalar velilerin daha önceden nakit ya da internetten kredi kartı ile harçlık olarak sisteme yatırdıkları miktardan düşülecek. Manyetik kartların öğrenciler tarafından unutulması, kaybedilmesi gibi durumlarda sorunlar çıkabileceği için, parmak izi uygulamasını tercih ettik” dedi.
aa
Yayın Tarihi : 30 Mayıs 2006 Salı 13:13:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?