7
Mayıs
2024
Salı
SAKARYA

Ölüm dansı beyaza bürüdü

KELEBEKLERİN ÖLÜM DANSI BÜYÜLEDİ

Sakarya'da, her yıl Temmuz ayının ortasında çiftleştikten sonra ölüm uçuşunu yapmak için ortaya çıkan milyonlarca birgün sineği, bu yıl gecikmeli de olsa benzersiz bir tabiat olayını Sakarya köprüsü üzerinde gerçekleştirdi.

Eski Sakarya Köprüsü üzerinde çiftleştikten sonra ölüm uçuşu yapan ve halk arasında birgün sineği olarak bilinen Ephemeroptera sineğinin ölüm dansı bu yılda ilgiyle izlendi. Her yıl Temmuz ayının ikinci haftasında ortaya çıkan ve üç gün süre ile karanlığın çökmesinin ardından çiftleşerek ölüm uçuşuna çıkan milyonlarca birgün sineği, doyumsuz bir tabiat olayını gözler önüne serdi. Nehir boyunca uçan sineklerin, köprü üzerindeki ışığa geldikleri tahmin ediliyor.

Vatandaşlar ise köprü üzerinde bu benzersiz doğa olayına tanıklık ederken, özellikle sürücüler yolu kar gibi beyaza bürüyerek zemini kayganlaştıran sineklerden dolayı zor anlar yaşıyor. Görünümleri kelebeği andıran ve bir ışık hüzmesi altında bir süre uçtuktan sonra yere düşerek can veren birgün sinekleri, köprüye bu olayı izlemek için gelen insanlara kar yağıyormuş hissi uyandırıyor.

Sineklerin ölüm dansı uçuşu yaptığı esnada köprü üzerinden geçen sürücüler yavaşlayarak yola devam ederken, birçoğu fotoğraf makinelerine sarılarak bu benzersiz anı ölümsüzleştirmeye çalışıyor.

Aileleriyle birlikte Sakarya Köprüsü üzerine gelen vatandaşlar, sineklerin bu uçuşuna anlam veremediklerini, her yıl tekrarlanan bu tabiat olayının kendilerini şaşırttığını ifade ediyor. Bölgede oturan vatandaşlar içinse, meydana gelen manzara hiçte dışarıdan görüldüğü gibi muhteşem değil. Özellikle esnaf sineklerin uçuş döneminde dükkanlarını açamamaktan şikayet ederken, bölge sakinleri de kötü kokudan şikayet ediyor.

Sineklere karşı önlem olarak köprünün ışıklarının kapatılmasına rağmen milyonlarca birgün sineği, her yıl olduğu gibi bu yılda Sakarya Köprüsünün üzerine ömürlerinde yaşadıkları bir günde gönüllerince uçarak can veriyor. Ömürlerinin yüzde 98'lik bölümünü larva içinde sürdürüp kalan bölümde de ölüm uçuşuna çıkan sineklerin benzersiz gösterilerinin iki gün daha sürmesi bekleniyor.

KELEBEKLERİN ÖLÜM DANSI BÜYÜLEDİ
KELEBEKLERİN ÖLÜM DANSI BÜYÜLEDİ
KELEBEKLERİN ÖLÜM DANSI BÜYÜLEDİ
İHA
Yayın Tarihi : 1 Ağustos 2011 Pazartesi 12:19:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?