3
Mayıs
2024
Cuma
SAKARYA

Orman Müdürlüğü'ne suç duyurusu

ÇEVRE VE ORMAN İL MÜDÜRLÜĞÜ HAKKINDA SUÇ DUYURUSU

Sakarya'nın Geyve ilçesinde Akıncı Köyü Vadilerini ve Şelalerini Yaşatma ve Koruma Derneği tarafından Çevre ve Orman İl Müdürlüğü ile Geyve Orman İşletme Müdürlüğü hakkında suç duyurusunda bulunuldu.

Geyve ilçesi Akıncı Köyü Vadilerini ve Şelalerini Yaşatma ve Koruma Derneği Başkanı Kamuran Tan, Geyve Cumhuriyet Savcılığı'na başvurarak, Geyve Orman İşletme Müdürlüğü ile Çevre ve Orman Müdürlüğü hakkında suç duyurusunda bulundu.

Tan, şikayet dilekçesinde, "Akıncı köyünde Kocatepe'nin batısında bulunan 2 köyün içme suyunu sağlayan sarp deresi yatağı Orman Bölge Müdürlüğü'nün orman bakımı adı altında gerçekleştirdiği çalışmalar sırasında yüzlerce ton moloz ve taşlar ile doldurulmuştur. Köyümüzün içme suyu bu fiil neticesinde kirlenmiştir.

Bu husus Çevre ve Orman Bakanlığı ekiplerince yapılan denetimle ortaya çıkmıştır. Çıkan bu sonuç üzerine Sakarya Valiliği İl Çevre ve Orman Müdürlüğü'ne başvurarak ilgililer hakkında gerekli işlemin yapılmasını, verilen zararın giderilerek dere yatağının eski haline getirilmesinin sağlanmasını istemiş ise de ilgililer bu konu hakkında hiç işlem yapmamıştır. Yapılan denetim sonucunda ortaya çıkan çevre kirliliğini bertaraf etme maksadı ile hiçbir bilimsel veriye dayanmayan tutanak tutularak kirletenlerin fiili örtbas edilmek istenmiştir.

Çevre Kanunu'nun 3/A maddesine göre 'çevrenin korunması ve çevre kirliliğinin önlenmesi gerçek ve tüzel kişilerle vatandaşların ödevi olup, bunlar bu konuda alınacak tedbirlere ve belirlenen esaslara uymakla yükümlüdürler.' 2872 sayılı yasada çevreyi kirletenlere ve bu hukuka aykırı fiillere ne ceza verileceği açık bir şekilde belirtilmiştir. Yaptığımız başvuru ve şikayetler devamlı olarak görmezden gelinmiş, bunlar sümen altı edilmek istenmiştir. Köyümüze kurulmak istenen taş ocakları sebebiyle köyümüz muhtarı ve Çevre Orman İl Müdürü, görevlerini gereği gibi yapmamışlardır. Bu sebeple soruşturma açılarak Akıncı köyünde çevreyi kirletenlerin ve buna göz yumanların tespiti ile şüpheliler hakkında kamu davası açılmasını talep ederim" diyerek davacı oldu.

İHA
Yayın Tarihi : 13 Ocak 2010 Çarşamba 11:41:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?