6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAKARYA

'Ormanlarımız iddiaların aksine artıyor'

Sakarya Orman Bölge Müdürü Hasan Yıldız, yapılan bilimsel çalışmalar sonucunda ormanlarda artış gözlendiğini ifade etti.
 
Orman Bölge Müdürü Hasan Yıldız, ormanların hızla yok olduğu iddia edilse de yapılan bilimsel envanter çalışmaları sonuçlarının, ormanların azalmayıp aksine arttığını gösterdiğini ve daha önce 20.7 milyon hektar olan orman varlığının, yapılan son envanter çalışmaları sonucu 21.2 milyon hektar olarak belirlendiğini kaydetti. Sanayileşmenin hız kazandığı günümüzde, havanın, suyun, toprağın ve bunların oluşturduğu doğal güzelliklerin korunmasının gün geçtikçe önemi artan bir konu olarak hep gündemlerinde yer aldığını söyleyen Yıldız, sınırlı olan doğal kaynakların tahrip edilmeden sürdürülebilir şekilde halkın istifadesine sunulmasını benimsediklerini kaydetti. Yıldız, "Sürdürülebilir kalkınma kavramı, 20. yüzyılın uluslararası gündeme taşınmış ve günümüzde de her alanda yaygın olarak kullanılan bir kavram olmuştur. Dünyada yaşanan bu gelişmelere paralel olarak ülkemizde de sınırlı olan doğal kaynaklarımızın tahrip edilmeden sürdürülebilir şekilde halkımızın istifadesine sunulması benimsenmektedir. Sanayileşmenin hız kazandığı günümüzde, havanın, suyun, toprağın ve bunların oluşturduğu doğal güzelliklerimizin korunması gün geçtikçe önemi artan bir konu olarak hep gündemimizde yer almaktadır. Doğal kaynaklarımızın başında yer alan ormanlarımız da bu anlayış çerçevesinde koruma-kullanma dengesi gözetilerek işletilmekte ve insanlarımızın hizmetine sunulmaktadır" dedi.
 
Ormanlarımızın azalmayıp aksine arttığını belirten Yıldız, "Bazı taraflarca ormanlarımızın hızla yok olduğu iddia edilse de, yapılan bilimsel envanter çalışmaları ormanlarımızın azalmayıp arttığını göstermektedir. Nitekim daha önce 20.7 milyon hektar olduğu ifade edilen orman varlığımızın yapılan son envanter çalışmaları sonucunda 21.2 milyon hektara ulaştığı tespit edilmiştir. Orman varlığımızın arttığına ilişkin değerler bizim bu konudaki çabamıza engel teşkil etmemektedir. Aksine, sahip olduğumuz bu kaynakların daha da geliştirilerek halkımızın istifadesine sunulması, değişen dünya ve ülke şartları sonucu büyük farklılıklar gösteren orman ve çevreden beklentilerin çağdaş bir anlayışla karşılanması için bu çabalarımızın artan bir çalışma temposuyla sürdürülmesinin ne kadar önemli olduğunun bilincindeyiz. İşte bu bilincin bir göstergesi olarak Orman Bölge Müdürlüğü olarak Kocaeli ve Sakarya'da Sürdürülebilir Orman Yönetimi Çalıştayı'nı gerçekleştirdik" diye konuştu.
 
Yıldız, Sakarya Orman Bölge Müdürlüğü'nün sahip olduğu orman kaynaklarının sürdürülebilir biçimde koruma-kullanma ilkesi ve uluslararası sözleşmeler çerçevesinde çağdaş bir anlayışla halkın istifadesine sunulması amacıyla hazırlanan çalıştayların, başta üniversiteler ve sivil toplum kuruluşları olmak üzere çok sayıda kurum ve kuruluş ile halkın katkıları alınarak katılımcı bir anlayışla yapıldığını kaydetti. Yıldız, 2020 yılında ormancılığın alacağı şeklin bugünden çekilmiş fotoğrafını yansıtan bu program çerçevesinde yürütülecek çalışmalar sonucu ormanların mevcut durumunun iyileştirilerek ve geliştirilerek kaynaklarından daha etkin bir biçimde faydalanma imkanı elde edeceklerinin aşikar olduğunu da vurguladı.
İHA
Yayın Tarihi : 3 Kasım 2006 Cuma 14:18:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?