3
Mayıs
2024
Cuma
SAKARYA

Saçan Etik Kurulu'na ateş püskürdü!

VALİ YARDIMCISI SAÇAN'DAN ETİK KURULU KARARINA TEPKİ

Sakarya Vali Yardımcısı Adem Saçan, hakkında verilen Etik Kurulu kararlarını yargıya taşıyacağını söyledi.

Bursa'nın Mustafa Kemalpaşa Kaymakamlığı görevini yaparken yaptığı bir uygulama nedeniyle Etik Kurulu tarafından "Kınama" cezası verilen Sakarya Vali Yardımcısı Adem Saçan, Etik Kurulu'na tepki gösterdi. Alınan kararın dedikodu ile alındığı ve hiçbir belge bilgi olmadığını söyleyen Saçan, "Benim düşüncem Etik Kurulu'nun kararı dedikodu çerçevesi içinde düşünülmüş. Etik Kurulu'nun verdiği kararlarda somut herhangi bir kanıta dayalı bir şeylerden uzak dedikodu ortamında bir şeyler çıkarılmış. İnatla ve

zoraki etik olmayan bir davranış var gibi hava ile üstüme bazı şeyler yüklenmiş. Ben bir sadece idareci değil bir insan olarak herhangi biri olarak bu denli birinin başına bir şey gelse okusam Türkiye'de böylesine önemli görevliler yapan kurulların böyle bir hiçbir dayanağı olmayan kararlar alması herhangi bir vatandaşa uygulansa vicdanen beni de rahatsız eder" dedi.

Gazetelerin olayı magazinleştirdiklerini ifade eden Vali Yardımcısı Adem Saçan, Etik Kurulu'nun aldığı kararları yargıya taşıyacağını söyledi. "Türkiye'de kaymakam çocukları iş sahibi olamayacaklar mı" diye soran Saçan, şöyle konuştu: "Oğlumu Mermer Organize Saniyi Bölgesi'nde işe aldığımdan bahsediliyor. Bunun etik olmadığı bahsediliyor. Benim oğlum dört yıllık İletişim Fakültesi mezunu. Askerliğini yaptı. Şimdi düşünebiliyor musun benim görev yaptığım esnada toplam 10-15'e yakın görevliyi ben işe aldım. Yönetim Kurulu'ndaki arkadaşlar benim oğlumu ihtiyaç olduğu için işe aldılar. Ben kimseye baskı yapmadım. Aldığı ücret abartalı bir ücret değil. 900 TL alıyor. Asgari ücretin bir miktar üzerinde maaş alıyordu. Büro görevi yapmak üzere sabah 8'den akşam 5'e kadar 8 saat bir dakika görevini aksatmadan giden ve işini yapan biri benim oğlum. Ben 15 kişiye iş veriyorum etik oluyor. Bir tane 900 TL aylıkla üniversite mezunu askerliğini yapmış oğlumun işte çalışması etik olmuyor."

Bunu kamu vicdanına havale ettiğini anlatan Saçan, şunları söyledi: "Deseler ki oğlun işe gidip gelmedi, yattığı yerden maaş aldı. İşe gelmeden maaş aldı. O zaman doğru diyelim. Böyle bir şey söz konusu değil. Diğer arkadaşıyla aynı maaşı alıyor. Hiçbir farklı muamele yok. Her gün sekiz saat orada görev yapıyor. Ancak, biz oradan geldikten sonra hemen işine son verdiler. Bu mu etik oluyor. Şu an evli ve işsiz dolaşıyor. Demek ki kaymakamın çocuğu aç dolaşmalı. İş bulmamalı üniversite mezunu bir çocuk kendi konusuyla ilgili bir işte çalışmamalı böyle düşünülüyor."

BU BENİM ÖZEL HAYATIM

Etik Kurulu kararında ismi geçen bayanın şu an eşi olduğunu ifade eden Saçan, vakıfta çalışan beş sene önce işe girmiş olan bir bayandan bahsedildiğini söyledi. Bu bayanın orada disiplinsiz harekette bulunmadığını anlatan Saçan, sözlerine şöyle devam etti: "Ben beş sene orada görev yaptım bu bayanla ilgili bir vakıf müdürü bu bayanla ilgili bir disiplinsizlik hareketinden bahsetmedi. Kendisinin verdiği bir cezamı oldu. Vatandaş tarafından kötü muamele olduğuna dair bir bilgimi aktarıldı. Orada bir mütevelli heyet var. Bu kadar gerçek dışı soyut bir şey olabilir mi. Onun neticesinde nereden geliyor."

Geçmişte mutsuz olan bir aile hayatı olduğunu anlatan Saçan, şöyle konuştu: "Bunu benim çevremdeki herkes yıllardır biliyordu. Çocuklarım dahil. Ama bu benim mahremim. Biz eşimden ayrıldık ve neticesinde bu bayanla evlilik yaptık. Şu an bu bayan benim eşim. Şimdi şunu mu soruyorlar sen bu bayanla neden evlendin. Canım bırakında bende bir insanım benimde bir özel hayatım var. Bunun adına neden evlendin demiyorlar da bu bayan beş sene önce işe zoraki girmiş. Kim diyor bunu. Ben orada işe girdiği vakit bu bayanın benimle bir işi yoktu orada personel ihtiyacı vardı devletin koyduğu norm kadrolarda açık vardı o açık kadrolara sadece o değil ben vakıfta müdür hariç diğer görevlileri hepsini ben aldım. Benim zamanımda alındı. Hepsini ben aldım sadece o bayanı değil. Onların alınması doğru şimdi bu bayanın alınması yanlış pozisyonuna sokuyorlar. Ben evlenmeden beş sene önce o bayan işe alındı. Hepsi değişik tarihlerde işe alındı. Hiçbirisi gündemde değil. Bu hanım benim eşim olunca bu nasıl girdi buraya diğerleri nasıl girdi ise o da öyle girdi işe. Hangi disiplinsizlik hareketinden bahsediyor. Etik Kurulu kimden bu konuda somut bir belge almış."

BEŞ AYDA YENİ BİR KÖY KURDUK

Etik Kurulu'nda yer alan çicek ve yemek ücretleriyle ilgili kınamayı ise anlamakta zorluk çektiğini belirten Saçan, sözlerine şöyle devam etti: "Bursa'nın Karaköy köyünde yangın çıktı. Tüm köy yandı. Benim aylarca orada zamanım geçti. Toplam 70 kere o köye gittim geldim. Her gün mesaimizi buraya harcayarak Türkiye'de bir ilki gerçekleştirdik. Beş ayda yeni bir köy kuruldu. O zamanın valisi Nihat Canpolat da Karaköy'de gösterdiğim çalışmadan dolayı bana takdirname verdi. Valilik tarafından bana Kaymakamlık hesabında düzenlenen yardım kampanyasında biriken paranın köyün güzelleşmesi hususunda harcanması talimatı verildi."

Başbakan gelecek diye köyü yeşillendirme çalışması yaptıklarını anlatan Saçan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yeni yapılan evlerin önüne çiçek ve ağaç ektik. Evlerin önüne peyzaja uygun çiçeklikler yapıldı. Yol boyunca ağaçlar dikildi. Olay bu. Çiçek alındı diyor etik kurulu benim akrabama, düğün ya da cenazeye gönderilen bir çiçek yok. Yanan köyün güzelleşmesi için ağaç ve çicek ve bu da valiliğin şifaen talimatı ile gerçekleştirildi. Arkasından Başbakanın geldiği gün bütün civar köyler davet edildi. Misafirlere ve köylülere yemek ikram ettik. Şimdi diyorlar ki yemek parası ödedi çiçek parası ödedi. Yemekte o köyle ilgili çiçekte o köyle ilgili."

Böyle bir düşünceye bir anlam veremediğini anlatan Saçan, şöyle konuştu: "Bu benim özel işim ve özel bir davete gönderilmiş özel bir misafirime verilmiş bir yemek değil. O köyün töreniyle ilgili vatandaşa bir yemek. O k7fade eden Saçan, vakıfta çaöyün güzelleşmesi için harcanan çiçek. Tapu işlemleri hallolması için köylü gelmiyordu. Nasıl getirdik biliyor musunuz imza atmaları için oradan araba tuttuk. Şehre gelince yemek paralarını biz ödedik tüm ihtiyaçlarını karşıladık öyle imza attırdık. Böyle götürdük köylüyü. Zorla götüremezdik. Biz parayla getirdik köylüyü. Tüm ihtiyaçlarını karşıladık ve öyle imza attırarak işlemleri yürüttük. Şimdi etik kurulu bana diyor ki bunları niye yaptın. Demek ki biz Türkiye'nin başka yerinde yaşıyor onlarda başka yerinde yaşıyorlar."

Bu olayların arkasında Bursa Milletvekili Ali Koyuncu olduğunu iddia eden Saçan, şunları söyledi: "Mustafa Kemalpaşa'ya Marzit isimli bir firma 70 milyon Euro'luk bir yatırım yapacaktı. Ben Organize Sanayi Başkanıyım. Milletvekili bizi Ankara'ya çağırdı. Bu şirketin kendisiyle görüştürülmesini istedi. Neden diye sorduk. Kendisi ile görüşmeden buraya yatırım yapamayacağını söyledi. Etik Kuruluna bunu yazdım Şirket 70 milyon euro'luk yatırımdan bahsediyor. Kendisi sözleşmede belirleyeceği müşavirlik ve danışmanlık ve onun belirleyeceği nakliye şirketin 20 yıl taşıma yapmasını istiyor. Bunu imzalamadığı takdirde bunun zehirli atık oluğunu söyleyerek engelleyeceğini söylüyor. Bu teklifi ilgili firma kabul etmiyor. Bu işlemlerin yapılmaması için milletvekili bize baskı yapmaya başladı. Şirketin istediği belgelerin yapmamız için baskı yapmaya başladı. Biz de bu talebi yerine getirmedik. Ondan sonra şirkete hâla tapu verilmedi. Neticede istediği olmayınca bize karşı pozisyon aldılar."

Bu olayların ardından yönetimden uzaklaştığını anlatan Saçan, "Şimdi olaylar orada patlak verince milletvekili benimle ilgisini kesti. Benim aleyhimde dedikodular yayılmaya başladı. 28 yıllık idareci olarak benim 2006 model otomobil dışında hiçbir şeyim yok. Bankalara ve idareciler birliğine 20 bin TL borcum var. Evlendiğim için yeni bir düzen kurdum. Hiçbir yerde kör kuruşum yok" dedi.

Makam aracıyla değil kaymakamlığa ait eski bir araçla trafik kazası yaptığını anlatan Saçan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Hafta sonu şoförü çağırmadım. Eski araçla trafiğe çıktım. Alkollü olarak kaza yaptım. Ben kendim bizzat trafik polisi aradım ve işlem yaptırdım. Alkollü araç kullandığım için hakkımda işlem yapıldı ve para cezası kesildi. Bana idari ceza verildi. Türkiye'de iki milyon memur var. Bütün memurların işlediği suçlardan dolayı Etik Kurulu inceleme mi yapıyor. Çok merak ediyorum. Bana ceza kesilmiş. Etik kurulu bunlara mı bakıyor."

Saçan, arkadaşına konteyner verdiği iddialarıyla ilgili olarak ise bunların gerçek dışı olduğunu belirterek, kullanılmayan dökülen konteyneri ilçeye gelen kamyon şoförlerinin barınması için tahsis ettiğini sözlerine ekledi.

VALİ YARDIMCISI SAÇAN'DAN ETİK KURULU KARARINA TEPKİ
VALİ YARDIMCISI SAÇAN'DAN ETİK KURULU KARARINA TEPKİ
İHA
Yayın Tarihi : 29 Ocak 2010 Cuma 14:55:00
Güncelleme :29 Ocak 2010 Cuma 15:19:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?