5
Mayıs
2024
Pazar
SAKARYA

Sakarya: CHP lideri Baykal: 'Çok ağır bir sorumluluk. İstifa yeter mi bilmiyorum'

 Basın mensuplarının sorularını cevaplayan Baykal, olayın kaza olarak nitelenmemesi gerektiğini söyledi. Baykal, "Büyük bir facia. Milletimizin başı sağolsun. Uzun yıllardan beri karşı karşıya kalmadığımız bir olay. Kaza demek ne ölçüde mümkün bilemiyorum. Bu bir tren çarpışması değil. Demiryolu üzerinde bir trenin çarpışmasından doğan bir durum söz konusu değil. Demiryolunda bir sabotaj yapılması sonucu ortaya çıkan bir durum değil. Dünyanın en güvenli ulaşım aracı olarak bilinen trende garip, anlaşılması güç bir durumla karşı karşıyayız. 36 vatandaşımızı kaybettik. Niye böyle bir durum ortaya çıktığı sorusu ortadadır. Bu demiryolunu hızlı trene dönüştürülme hevesi, teknik şartları yerine getirilmeden, işin icabı gözetilmeden, güzergah buna göre tespit edilmeden, masa başında alınan bir kararla şartlar el verişli olmadığı halde bu demiryolunda bu hız zorlanmıştır" dedi.
Masa başında alınan kararın ardından bir facia yaşandığını ifade eden Deniz Baykal, "Zorlanan hız karşısında demiryolu ve lokomotifler bu durumu taşıyamamıştır ve 36 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Ortada çok ağır bir manzara vardır ve buna kaza demek mümkün değildir. Bunun önümüzdeki günlerde kesinlik kazanacağını düşünüyorum. Uzmanlar durumu değerlendirecek ve kazanın niteliği kendisini gösterecek. Bu demir yolunda hızlı tren uygulaması yapılma kararı alınınca, konunun uzmanları ilgilileri uyarmışlardır. Bunun çok yanlış sonuç vereceğini, tehlikeli bir durum ortaya koyacağını ve güvenliğin kaybolacağını, kazaların ortaya çıkacağının şaşırtıcı olmayacağını söylemişlerdir. Bir uzmanımız ben bu trene binmem demiştir" diye konuştu.
Deniz Baykal, AK Parti hükümetini sert bir dille eleştirerek, "Son zamanlarda AK Parti iktidarında gördüğümüz kadrolaşma eğiliminin İstanbul belediyesindeki yandaşların, bütün önemli kurumların başına getirilmesi anlayışını, kolaycı bir uygulamanın egemen olduğunu görüyoruz. Aynı anlayışı duble yolda da gördük. Bu durumun sorumluları ağır bir vebal altında olacaklardır. Dikkatle izleyeceğiz. Bu olayın sorumlularının hesap vermesi kaçınılmaz olacaktır. Kim şartlar elverişli olmadığı halde burada bu uygulamayı başlatmıştır? Teknik açıdan uygun olduğuna dair raporları kimler vermiştir? Burada gösterişli bir şekilde bu yolu başlatanın bu hesabı vermesi gerekmektedir. Siyasetçinin yaptığı yanlışın bedelini, vatandaşlarımız canıyla ödemiştir. Bu herkese ders olmalıdır. Kurnazlık yaparak, daha iyi bir hedefe ulaşma isteği sonucu bu acı olay ortaya çıkmıştır. Çok ağır bir sorumluluk, istifa yeter mi bilmiyorum. Yanlış uygulama sonucunda bu olduysa, bu uygulamanın sorumluları görevlerini bırakarak olayın vebalinden kurtulamaz. Türkiye bu kadar kolayca insan canının harcanabileceği bir ülke olmamalıdır. Sükunetle gerçeğin ortaya çıkmasını bekliyoruz" ifadelerini kullandı.
Makinistlerin gözaltına alındığının hatırlatılması üzerine Baykal, "Gözaltına alınanlar olmalı ama makinistler mi bilemiyorum. Onlara talimat verenler sorgulanmış mı?" dedi.

iha-sakarya
Yayın Tarihi : 23 Temmuz 2004 Cuma 11:51:00
Güncelleme :30 Ağustos 2004 Pazartesi 13:22:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?