5
Mayıs
2024
Pazar
SAKARYA

Sakarya: İkinci makiniste tahliye

Mahkeme birinci makinist Fikret Karabulut’un tutukluluk halinin devamına karar verdi.

Sakarya İkinci Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya, tutuklu sanıklar birinci makinist Fikret Karabulut ve ikinci makinist Recep Sönmez ile tutuksuz sanık tren şefi Köksal Coşkun katıldı.

Sanıklar, ifadelerinde, kendilerine verilen talimatları uyguladıklarını, virajdan önce trenin hızını düşürdüklerini, ancak virajı döndükten sonra ikinci vagonda çekme hissettiklerini belirtti.

Makinistler mesleki eğitim almamış

Makinistler. ilk kez hızlandırılmış tren seferine çıktıklarını vurgularken, bununla ilgili herhangi bir mesleki eğitim de almadıklarını söyledi.

"Suçlu her kim ise cezalandırılmasını istiyorum"

Duruşmaya, kazada ölenlerden dördünün yakını ile yaralanan iki kişi müdahil olarak katıldı. Kazada 21 yaşındaki kızı İrem Candan’ı yitiren Berrin Candan, "adalet istiyorum... Suçlu makinistler mi, ulaştırma bakanı mı, Süleyman Karaman mı, yoksa başbakan mı? Her kim ise, onun cezalandırılmasını istiyorum" dedi.

Duruşma sonunda, mahkeme ikinci makinist Recep Sönmez’in tahliyesine karar verirken, duruşmayı 10 kasım tarihine erteledi.

Kazada 39 kişi ölmüştü

Tarih 22 temmuz 2004... Türkiye’nin daha bir kaç ay önce tanıştığı hızlandırılmış tren, Sakarya’nın Pamukova ilçesi yakınlarında, Mekece mevkiinde raydan çıktı. Kazada 39 kişi öldü, 90 kişi de yaralandı.

İlerleyen günlerde hep aynı konu tartışıldı: Suçlu, yetersiz altyapıya rağmen hızlandırılmış seferleri başlatan yetkililer mi, yoksa gerekenden daha hızlı giden makinistler miydi?

Beş yıla kadar ağır hapis istemi

Trenin olması gerekenden daha hızlı gittiği iddia ediliyor. Savcılık her üç isim için de beş yıla kadar ağır hapis cezası istiyordu. Ancak mahkemeden ikinci makinist için tahliye kararı çıktı.

Bilirkişi raporuna göre, sekizde dört oranında kusurlu bulunan Devlet Demiryolları için ise hukuki süreç beklemede. Savcılık, Ulaştırma Bakanlığı’ndan soruşturma izni istedi.

Soruşturma evrakına göre, görevden alınan TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman’ın karara itiraz süresi 15 ekim cuma günü doluyor. Karaman, bu tarihe kadar itiraz etmezse, süreç tamamlanmış olacak ve soruşturma izni verilecek. İtiraz ederse, durum, itiraz süresinin sonunda karara bağlanacak.

Kazadan yaklaşık iki ay sonra, Devlet Demiryolları Genel Müdürü Süleyman Karaman, yardımcısıyla beraber görevden alındı. Karaman’ın şimdiki göreviyse bakanlık müşavirliği.
kenthaber-ajanslar
Yayın Tarihi : 13 Ekim 2004 Çarşamba 17:19:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?