3
Mayıs
2024
Cuma
SAKARYA

Sakarya Chery için seferber oldu

SAKARYA, CHERY OTOMOBİL FABRİKASI İÇİN SEFERBER OLDU

Chery otomobil fabrikasının Sakarya'nın Karasu ilçesine kurulması için Sakarya seferber oldu.

Çin'in yerli otomobil üreticisi Chery'nin Türkiye'de kurmayı planladığı otomobil fabrikası için öncelikli illerden biri olarak gösterilen Sakarya, bu yatırımın ilde yapılmasını sağlamak için tüm imkanlarını seferber etti. Sakarya Valisi Hüseyin Atak, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, Sakarya Üniversitesi Rektörü Mehmet Durman, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Engin Özkoç ve Yönetim Kurulu Başkanı Akgün Altuğ, Sakarya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Hasan Alişan, Karasu Kaymakamı Murat Duru, Karasu Belediye Başkanı Mehmet İspiroğlu ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Recep Soytürk'ten oluşan Sakarya heyeti, Chery'nin Türkiye distribütörü Mermerler Holding yetkililerini ziyaret ederek yatırımın durumu hakkındaki son gelişmeleri değerlendirdi.

Sakarya heyetini ağırlayan Mermerler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Mermer, "Türkiye, Avrupa'ya, Kafkaslar'a ve Ortadoğu'ya açılan önemli bir lojistik merkezdir. Chery için Türkiye'de yatırım yapmak Avrupa'ya ihracatta önemli bir açılım kapısıdır. Ülkemizin önemli bir lojistik merkez ve üretim üssü olması, otomotiv ve yan sanayisinin gelişmiş olması, gümrük birliğine üye ülkelerden biri olması ve birçok sebepten ötürü Chery'nin bir otomobil fabrikasının ülkemizde kurulması planlanmaktadır.

Fabrikanın kuruluş yerini tespit ederken de o ilin önemli bir lojistik merkez olması, sanayisinin gelişmiş ve yan sanayinin de bu gelişmiş sanayiye hizmet edecek kapasitede olmasına önem veriyoruz. Bu şartlar da Sakarya ilinde fazlasıyla bulunmaktadır" dedi.

Yüksel Mermer, Karasu ilçesinde yakın zamanda faaliyete geçecek olan limanın varlığı, ilçenin otoyol ağına dahil oluşu, demiryolu projesinin hayata geçirilecek olması, elektrik enerjisi ve doğalgaz kullanımı konusunda sıkıntı bulunmaması gibi birçok yatırım avantajına sahip olmasından dolayı bu yatırımın Sakarya'da yapılması yönündeki düşüncelerin ve görüşlerin ağırlık kazandığını belirtti.

Toplam 470 milyon dolarlık bir yatırımın söz konusu olduğunu belirten Mermer, Karasu'da bulunan bin 700 dönümlük arazide yatırım yapmanın önünde sadece çok küçük engeller bulunduğunu ifade etti. Arazinin küçük bir kısmında mülkiyet sorunu olduğunu, bu alan içerisindeki mera vasfına sahip küçük bir arazinin şu anda takıldıkları tek engel olduğunu belirten Mermer, bu mera vasfının kaldırılıp mülkiyet sorunu aşıldığı taktirde kısa süre içerisinde yatırıma start verebileceklerini belirtti. Bu konuda ilgili bakanlıklar nezdinde girişimlerde bulunduklarını ve çözümü noktasında görüşmelerin devam ettiğini söyleyen Mermer, "Bizim, Sakarya haricindeki başka illerden yer talebimiz olmadı. Tam tersi, her il bize birtakım tekliflerde bulunarak yatırımı kendi ilerine çekmek istiyor. Sakarya'nın bulunduğu lokasyon ve sahip olduğu yatırım avantajları bizim yer tercihimizi kullanmamızda önemli etkenlerdendir" dedi.

Sakarya Valisi Hüseyin Atak ise Sakarya'nın önemli bir sanayi merkezi olduğunu ve son yıllarda hızlı bir sanayileşme sürecine girdiğini belirtti. Birçok yerli ve yabancı yatırımcının Sakarya'da yatırım yapmak istemelerinin temelinde ilin sahip olduğu yatırım avantajları olduğunu belirten Atak, "Chery'nin ilimizde yatırım yapması için gerekli ortamı sağlayacağız. İlimizdeki tüm kurumlar ve meslek odalarımız, seçilmiş ve atanmışlar olarak hep birlikte çalışarak söz konusu yatırımın önündeki küçük engelleri

bertaraf edeceğiz. Yatırım için gerekli ortamı tam olarak sağladığımızda, çok kısa bir süre içerisinde Chery'nin ilimizde yatırıma başlamasını umut ediyoruz" diye konuştu. Vali Atak, fabrikanın Sakarya'da yapılması konusunda tüm imkanları seferber edeceklerini kaydetti.

SAKARYA, CHERY OTOMOBİL FABRİKASI İÇİN SEFERBER OLDU
SAKARYA, CHERY OTOMOBİL FABRİKASI İÇİN SEFERBER OLDU
İHA
Yayın Tarihi : 12 Şubat 2010 Cuma 12:34:00
Güncelleme :12 Şubat 2010 Cuma 15:45:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?