6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAKARYA

Sakar'ya da enerji piyasası konferansı

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Türkiye'de ilk defa enerji konusunda hem yatırımcılarla hem de kamuyla bir ortak arama toplantısının yapıldığını söyledi. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Türkiye Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Enerji Çalışma Grubu'nun düzenlediği ''Enerji Piyasalarının Liberalleşmesi'' konulu arama konferansı, Sapanca Richmond Otel'de başladı. Arama konferansına katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, dışa bağımlılığı azaltmak ve ucuz enerji kullanmak için yoğun bir çalışma içinde olduklarını kaydetti. 

Türkiye'de ilk defa enerji konusunda hem yatırımcılarla hem de kamuyla bir ortak arama toplantısının yapıldığını belirten Bakan Güler, "Bu toplantıya geniş bir katılım var. TÜSİAD'la birlikte düzenleniyor. Sektörün bütün meseleleri masaya yatırılıp hem arz güvenliği hem yatırım ihtiyacı, hem de ileriye dönük teknolojik tercihler, verimlilik konusu görüşülüyor. Son derece faydalı bilimsel ve teknik usuller kullanılarak yapılan bir çalışma. Bu 3 gün sürecek yarın toplantı sonuç çalışmalarıyla bitirilecek. Ondan sonra da uygulamaya geçilecek. Şu anda çok yoğun bir şekilde yerli kaynaklara ağırlık veren bir politikayı sürdürüyoruz. Dışa bağımlığımızı azaltmak için, aynı zamanda da ucuz enerji kullanmak için yoğun bir çalışma içindeyiz. Bunun da sonuçlarını görmeye başladık. Şu anda enerji konusunda yaptığımız çalışmalarda ileriye dönük stratejimizi, sağlam bir baza oturtma çalışmasını tamamlamış durumdayız" dedi. 

AK Parti Sakarya Milletvekili TBMM Enerji Komisyonu Başkan Vekili Hasan Ali Çelik ise konferansın Türkiye'nin gelecekteki enerji politikalarını yönlendirmeye yönelik bir çalışma olduğunu belirtti. Konferansa, TÜSİAD ve Enerji Bakanlığının öncülük ettiğini kaydeden Çelik, "Türkiye'nin sektördeki en önemli yatırımcıları, enerji sektöründeki yatırımcıları, elektrik ve diğerleri olmak üzere, TBMM'deki Enerji Komisyonu'nun Başkanı ve Başkan Yardımcısı olarak ben, bunun yanı sıra enerji sektörüyle 3 milletvekilimiz daha var. Bu arada akademisyenlerden de 5-6 kişilik bir grup var 60 civarında bir katılımcı var. Buradaki yapılan çalışma Türkiye'nin gelecekteki enerji politikalarına etki edecek. Bir değerlendirme var, bir arayış var. Arama konferansı zaten adı ve herkes fikrini söylüyor. Kısa kısa söylüyor. Ama bu kısa kısa fikirlerin ana teması gelecekteki enerji politikalarına çok önemli katkı verecek bir toplantıdır" diye konuştu.
Basına kapalı olarak yürütülen konferansın açılış konuşmasını yapan TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sabancı da TÜSİAD'ın enerji sektörünü Türkiye'nin ekonomik ve sosyal istikrara ulaşmasındaki öncelikli sektörlerden biri olarak gördüğünü belirtti. 

Bu kapsamda, Türkiye enerji sektörünün geleceğini tasarlamak vizyonunu oluşturmak, strateji ve bunun için gerekli eylem planlarını belirlemek üzere, toplantıda konunu taraflarını bir araya getirmek istediklerini kaydeden Sabancı, "Türkiye enerji sektörü açısından önemli bir dönüm noktası olacağına inandığımız bu çalışmada, sizinle bir arada olmak, fikir ve görüşlerinizi paylaşmaktan mutluluk duyacağımı belirtirim" diye konuştu. 

Sapanca Richmond Otel'deki arama konferansı yarın ki çalışmanın ardından tamamlanacak.
İHA
Yayın Tarihi : 18 Kasım 2006 Cumartesi 22:21:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?