5
Mayıs
2024
Pazar
SAKARYA

Sakarya'da köylülerin hukuk savaşı devam ediyor

Tansu Çiller’in Başbakan olduğu 1993 yılında, arazilerinin Yüksek Planlama Kurulu (YPK) kararı ile kamulaştırılarak OSB olarak ilan edildiğini belirten Seyit Şahin (78), İbrahim Yavaş, Raziye Afacan, Hayrullah Topçu ve Zekeriyya Ölmez isimli köylüler, tarım arazisine OSB kurulamayacağını belirterek Sakarya Bölge İdare Mahkemesi’ne dava açtılar.
1993 yılında hukuk mücadelesine başlayan köylüler, Bölge İdare Mahkemesi’nin, sanayi bölgesi ilan edilen arazilerin 1. sınıf tarım arazisi olduğu gerekçesiyle yürütmeyi durdurma kararı vermesi ile rahat bir nefes aldı. İdarecilerin Danıştay’a temyiz başvurusunda da köylüler lehine karar çıktı.

Fakat 17 Ağustos 1999 depreminden 15 gün önce mahkemeyi kazandıklarını öğrenen köylüler, deprem olunca mücadelelerine ara vermek zorunda kaldılar. Kararın uygulanması için 2001 yılında yeniden Hükümet’e başvuran köylüler, tapu sözü aldılar. Ancak bir süre sonra çıkarılan bir kanunla bölgenin yeniden OSB ilan edilmesi üzerine köylüler, bu kez de Sanayi Bakanlığı aleyhinde dava açtılar. Bu davayı da kazanan vatandaşlar, bakanlığın temyiz başvurusunun sonucunu beklemeye başladılar.

Tarım arazilerinin OSB ilan edilmesi ile 11 yıl önce başlattıkları hukuk mücadelesinde Zekeriyya Ölmez artık dava ile uğraşamayacağını belirterek çekilirken, Hayrullah Topçu ise hayatını kaybetti.

Mücadeleye devam eden Seyit Şahin, Raziye Afacan ve İbrahim Yavaş ise, Danıştay’dan gelecek kararı beklediklerini ifade ederek, olumsuz sonuç çıkması halinde, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvuracaklarını belirttiler.

11 yıldır süren hukuk mücadelesini anlatan Seyit Şahin, "Benim, bölgede 25 dönüme yakın tarlam bulunuyor. Benim haberim olmadan tapularıma el konularak az paralar verildi. Oralar benim verimli arazilerimdi. Yılda 3 kez ürün alıyordum. Aldığım paralar da mahkemelere gitti. Ben sanayileşmeye karşı değilim ama sanayi yapacak başka yerler de vardı. Niye bizim verimli arazilerimizi aldılar. Ben toprağımı istiyorum. Ya bana toprağımı geri versinler, ya da bugünkü değeriyle paramı ödesinler" dedi.

Raziye Afacan (75) ise, "Bizim tarlalarımızı elimizden alıp fabrika kurdular. Bize az paralar verdiler. Zaten aldığımız paralar da mahkemelere gitti. Topraklarımızı geri istiyoruz" diye konuştu.

Öte yandan, Adapazarı Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Erol Öztürk ise, köylüleri, başlattıkları mücadeleden geri adım atmaya çağırdı. Öztürk, "Sanayi bölgesi kurulmadan, köylülere, arazileri alınırken büyük paralar ödendi. Köylüler 1 koyup 5 alarak başka yerlerden araziler satın aldılar. Bu kadar sanayicilere zulüm yapmasınlar. Gelsinler uzlaşalım. Bugün onların arazilerinde kurulan fabrikalarda 550 civarında işçi çalışıyor. Kendi çocukları, hatta torunları iş sahibi oldu. Daha neyin peşindeler, ne kadar daha para almayı düşünüyorlar anlamıyorum" dedi.

iha-sakarya
Yayın Tarihi : 4 Ekim 2004 Pazartesi 17:37:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?