3
Mayıs
2024
Cuma
SAKARYA

Sakaryalı büfecilere 'sahte rakı' uyarısı

Adapazarı Kitap, Kırtasiye, Gazete Bayileri, Büfe ve Tekel Maddeleri Satıcıları Odası Başkanı Turhan Salihoğlu, tüm tekel bayileri ile içki satışı yapılan yerleri uyararak, "İçki ve sigara gibi ürünlerinizi, o ürünün toptancısından alın" dedi.

Sahte rakının ölümlere yol açtığının yaşanan son olayla bir kez daha gündeme geldiğine dikkat çeken Oda Başkanı Turhan Salihoğlu, içkide yapılan vergi artışlarının bazı kişileri bu yola sevk ettiğini ifade etti.

Salihoğlu, "İçkide yapılan vergi artışları sadece rakıda 742 trilyon liralık sahte ürün piyasası oluşturdu. Son 2 yılda 4 kez ÖTV artışı yapıldı. Yüzde 8 enflasyon beklentisi olmasına rağmen rakıya yüzde 26, şaraba yüzde 119, biraya yüzde 56 zam yapılmıştır. Şu anda bir şişe ürünün yüzde 70’i vergidir. 2000 yılında 68 milyon litre olan rakı üretimi 2004 yılında 44 milyon litreye düşmüştür. Tüketim ise aynı seviyededir. Bu da her yıl 33 milyon litre civarında sahte rakı üretildiğini göstermektedir. Bütçe açığı kapanacak diye konulan vergiler sahte rakı ve sigara olayını körüklemiştir. Çünkü vatandaş, zararlı zararsız diye bakmadan ucuza yönelmiştir. Çünkü sigara içen içecek, alkol alan alacaktır. Sadece ucuz diye alımlar olunca ortaya bu durum çıktı. Vatandaşlarımızdan ürünlerde tereddütte düşmeleri halinde yetkililere haber vermelerini istiyoruz. Bayilerimizden de, ürünleri resmi toptancılardan almalarını istiyoruz" dedi.

Sakarya merkezinde TEKEL mamulleri, Sakarya ve Bolu’da ise alkollü içeceklerin tek dağıtıcısı olan Sakarya Birlik Gıda A.Ş (SABAŞ) Genel Müdürü Yusuf Boz ise, piyasada sahte rakının yanısıra, sahte sigara da bulunduğunu belirtti. Boz, bu tür sahte ve kaçak ürünleri satmaya çalışanlar kadar, alan bayilerin de suçlu olduğunu söyleyerek, "Sattığınız sigara ve alkollü içki mamullerini geri iade almayınız. Değiştirme yapmayınız. Değiştirme bahanesiyle sahte içki ve sigarayı piyasaya sürmek sahtekarlıktır" diye konuştu.

Öte yandan, Sakarya Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri il genelinde denetimlerini arttırdı. Ekipler, İl Sağlık Müdürlüğü ve Zabıta ekipleri ile birlikte bayilerde sahte rakı denetimi yaptı. Tarım İl Müdürlüğü Kontrol Şube Müdürlüğü’nün oluşturduğu 3 ayrı ekip tarafından yapılan kontrollerde sahte rakıya rastlanmadığı bildirildi.

İHA
Yayın Tarihi : 4 Mart 2005 Cuma 12:10:04
Güncelleme :11 Mart 2005 Cuma 16:42:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
kadir kocabay IP: 81.213.181.xxx Tarih : 4.03.2005 14:01:03
ben yazılznlara hak veriyorum ama gelgelelim sakaryada denetim eksikliği var bu da bu insanların işine geliyor nerde kaçak mal var nerde uçuz mal var hepsi hara hura oraya o kaçak mallardan alıyorlar sonrada satıyorlar ondan sonra bizim insanlarımızın canı bukadar uçuz işte ne diyeyimki bizim insanlar böyle SAYGI VE SEVGİLERİMLE TEŞEKÜRLER...?KADİR KOCABAY