5
Mayıs
2024
Pazar
SAKARYA

Sapanca Gölü çalıştayı

Sakarya Valisi Hüseyin Atak, Sapanca Gölü'nün yapısal özellikleriyle dünyanın sayılı gölleri arasında yer aldığını ifade ederek korunması gerektiğini söyledi. 

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) ile Kocaeli Üniversitesi'nin (KOÜ) ortaklaşa tertip ettiği Sapanca Gölü Çalıştay'ı, SAÜ Esentepe Kampusü Süleyman Demirel Konferans Salonu'nda başladı. Çalıştay'a Sakarya Valisi Hüseyin Atak, Kocaeli Valisi Gökhan Sözer, SAÜ Rektörü Prof.Dr. Mehmet Durman, KOÜ Rektörü Prof.Dr. Sezer Şener Komsuoğlu, Adapazarı Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Duran, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, iki üniversitenin çevre bölüm başkanları, gölün etrafında kıyısı bulunan belediye başkanları, çevreyle ilgili kurum ve kuruluşların temsilcileri, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı. 

SAÜ Rektörü Prof.Dr. Mehmet Durman, Sapanca Gölü'nün Sakarya ve Kocaeli illerinin en önemli hazinesi olduğunu ifade ederek, "Sapanca Gölü iki ilin ortak sorumluluğundadır. Tatlı su kaynağıdır. Önemli içmesuyu ve kullanma su kaynağıdır. Sapanca Gölü şimdi risk altındadır. Gölü korumalıyız" dedi. 

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu da, sanayinin bölgeye gelmesiyle birlikte değerleri kaybettiklerini belirterek, "Sakarya ve Kocaeli aynı havzanın içinde. Sorunlarımız birbirine benziyor. Su hayatın vazgeçilmezlerinden biri. Suyu kirleten insan kendini kirletir. Sanayinin bölgemize gelmesiyle önemli değerlerimizi kaybettik. Hovardaca tepe tepe kullandık. Bu şehirde yaşayan insanların çevreci olması lazım. Sapanca Gölü'yle ilgili ayrı bir uygulama yapmalıyız. Burası bizim soframız. Soframızı temiz tutmalıyız. Bu gölü evimizdeki sofra gibi tertemiz pırıl pırıl tutmalıyız. Artık eyleme geçme zamanıdır" diye konuştu. 

Adapazarı Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Duran da, Sapanca Gölü'nün Sakarya'nın can damarı, hayat kaynağı olduğunu ifade ederek dünyanın kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya olduğuna dikkat çekti. Su kaynaklarımızı çok dikkatli ve hassas kullanmamız gerektiğini anlatan Duran, şöyle konuştu: "Sapanca Gölü Sakarya için çok önemli. Olmazsa olmazımız. Sapanca Gölü'nün gerçek manada korunması gerekiyor. Topyekün korumalıyız. Göl risk altındadır. İki yıldır gölden Çark Deresi'ne su veremiyoruz. Bu yüzden göl kendi kendini deşarj edemiyor ve temizleyemiyor. Bir an önce gerekli önlemi almalıyız." 

Kocaeli Valisi Gökhan Sözer ise Sapanca Gölü'nün her iki ile de lazım olduğunu ifade ederek, "Sapanca Gölü'nü kirleten de koruyan da biziz. Dışarıdan birilerinin gelip gölü koruması mümkün değil. Bu göl bize lazım. Gölü korumalıyız" ifadelerini kullandı. 

Sakarya Valisi Hüseyin Atak ise Sapanca Gölü'nün dünyanın sayılı gölleri arasında yer aldığını ifade ederek, "Sapanca Gölü yapısal özellikleriyle, konum itibariyle dünyanın sayılı gölleri arasında yer alıyor. Dünya harikasıdır. Gözümüz gibi bakıp korumamız gerekiyor. Son yıllarda yaşanan küresel ısınma nedeniyle su kaynakları kuruma tehlikesiyle karşı karşıya. Sapanca Gölü Sakarya için hayati öneme sahip. Adapazarı'nın yüzde 85'i içme suyunu Sapanca Gölü'nden karşılıyor. B planları devreye sokulmalı. Ballıkaya barajı biran önce hayata geçirilmeli. Gölü çok dikkatli kullanmalı ve muhafaza etmeliyiz" dedi. 

Kocaeli Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof.Dr. Savaş Ayberk ise sunumunda Türkiye'nin son 50 yılda kaynaklarını çok kötü kullandığını söyledi. Son 50 yılda güzellikleri tükettiğimizi anlatan Ayberk, şöyle konuştu: "Deniz suyunu arıtıp kullanma durumuna geldik. Türkiye'de bilgi var. Artık siyasi direnç gerekli. Sapanca Gölü'nü evsel amaçlı içmesuyu olarak kullanmalıyız. Kirlenmenin önüne geçemedik. Yok olmasını engellemeliyiz"
Sakarya Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof.Dr. Recep İleri, Sapanca Gölüyle ilgili hazırladığı raporu sunarak gölün adım adım yosunlaşmaya başladığını söyledi. 

Konuşmaların ardından toplantının ilk bölümü sona erdi. İkinci bölümde gölle ilgili sunumlar yapılacak.

İHA
Yayın Tarihi : 28 Kasım 2007 Çarşamba 15:10:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?