5
Mayıs
2024
Pazar
SAKARYA

Sapanca Gölü masaya yatırıldı

Sakarya Valisi Hüseyin Atak, Sapanca Gölü'nden başka illerin içme suyu almasına karşı olmadıklarını, ancak sanayi kuruluşlarının göl suyunu kullanmaması gerektiğini söyledi.

Vali Atak, Adapazarı Ticaret ve Sanayi Odasınca (ATSO) Orman Park'ta gerçekleştirilen Sapanca Gölü ile ilgili toplantıdan sonra yaptığı açıklamada, Sapanca Gölü'nün şehrin hayat kaynağı olduğunu belirterek, gölün 3'de 2'sinin Sakarya, 3'de 1'inin de İzmit sınırları içerisinde bulunduğunu kaydetti.

Gölden sadece içme suyu alınması konusunda bir Bakanlar Kurulu kararının olmasını beklediklerini ifade eden Atak, “Gölden içme suyu alınmasına karşı değiliz. Kimse gölden içme suyu alınmasına karşı değil. Burada istenen sanayi kuruluşlarının göl suyunu kullanmaması. Burada ortaya çıkan görüş budur. Bu konuda Adapazarı Büyükşehir Belediyesi, Adapazarı Su ve Kanalizasyon İdaresinin, (ADASU) çalışmaları var. Konu enine boyuna araştırıldı. Gölden sadece içme suyu alınması konusunda bir Bakanlar Kurulu kararı olması gerektiği yönünde ortak bir görüş benimsendi. Bunun alt yapısı hazırlanıyor. Sakarya milletvekilleri bu konu üzerine gideceklerini ve bir çözüme kavuşturacaklarını ifade ettiler. Haklı tepkilerin yanındayız. Biz Sapanca Gölü'ne sahip çıkıyoruz. Göl hayat kaynağımızdır. Gölün korunması için hukuki çerçevede ele alınmasını istiyoruz. Bu noktada elimizden ne geliyorsa bunu yapacağız” dedi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Sakarya milletvekili Şaban Dişli ise, gölün Sakarya ve İzmit sınırları içinde bulunması sebebiyle hukuken bir sahibinin olmadığını belirterek, “Seçimden sonra bu konunun hukuken sonuçlandırılması için takipçisi olacağız. Gölün kirlilikten kurtarılması ile ilgili çalışmalar devam ediyor. Güney kolektör hemen hemen tamamlanmak üzere. İzmit bölgesini içeren kuzey kolektörün ise planları son aşamada. Bununla ilgili İller Bankasının kaynağı hazır. Bu kolektörlerle suyun temizliği konusunda bir aşama sağlandı. Ayrıca, Ballıkaya Barajı ile ilgili teknik çalışmalar sürüyor. Sondaj çalışmaları son aşamada. Mudurnu çayı ile ilgili sondaj çalışmaları da sürüyor. İleriye yönelik olarak Sakarya'nın gelecekteki içme suyu ihtiyacını karşılamak ve gerektiğinde göldeki su dengesini ayarlamak için çalışmalar da sürüyor” diye konuştu.
iha
Yayın Tarihi : 5 Temmuz 2007 Perşembe 14:15:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?