5
Mayıs
2024
Pazar
SAKARYA

Sapanca Gölü'nde 6 balık türü yok oldu

SAKARYA ve Kocaeli'ye içme suyu sağlayan, dünyanın suyu içilebilir ender göllerinden biri olan Sapanca Gölü’nde, kirlilik nedeniyle 6 balık türününün yok olduğu belirtildi. 

Sapanca Kurtköy'de çalışmalarını sürdüren İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nin araştırma merkezi uzmanları, göldeki tatlı su levreği, kadife balığı, kaya uskumrusu, yılan balığı, gökmen balığı ve istakozun neslinin tükendiğini açıkladı. Uzmanlar, gölde yaşayan kızılkanat, turna, yayın ve sazan balıklarının da yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunı vurguladı. 

Doğal hayatın dengesini bozan kirliliğe neden olarak, gölün iki kenarından geçen D- 100 ve TEM otoyollarının yanı sıra aşırı su çekimi gösterildi. Sakarya Üniversitesi’nin yaptığı araştırmaya göre de 42 kilometre karelik Sapanca Gölü’nün ekolojik dengesi bozuldu. Mühendislik Fakültesi Çevre, İnşaat ve Gıda Mühendisliği Bölümü’nün hazırladığı raporda, gölden normalin üstünde su çekildiği kaydedildi. Sanayi kuruluşlarının gölden su çekmemesi istenerek, Sapanca’nın sadece içme suyu kaynağı olarak kullanılması önerilirken, bu sorunun ve kirliliğin devam etmesi halinde göldeki tüm canlıların yok olacağı uyarısı yapıldı. 

Sakarya Avcılar ve Balıkçılar Derneği Başkanı Sedat Bıçakçı, “Önceden gölde o kadar çok balık vardı ki elle bile balık tutardık. Şimdi göl çok kirlendi. Balıklar yaşayamaz hale geldi. Çok yakında gölde hiç balık türü kalmayacak. Artık gölle ilgili bir şeyler yapılmal'' diyerek herkesi göreve davet etti.

Milliyet internet
Yayın Tarihi : 9 Nisan 2007 Pazartesi 17:44:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?