5
Mayıs
2024
Pazar
SAKARYA

Sapanca gölü'nden taviz yok

Adapazarı Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi'nin (ADASU) Genel Kurulu yapıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Duran başkanlığında yapılan toplantıda, 2006 yılı bütçe ve faaliyet raporu onaylandı. Genel Kurul'da ADASU'nun çalışmalarını ve hedeflerini anlatan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Duran, Sapanca Gölü, Ballıkaya Barajı, Sakarya Nehri üzerine kurulacak Enerji Santrali ve Sakarya Nehri'nden Çark Deresi'ne su verme projesi ile ilgili önemli açıklamalar yaptı. 

ADASU Genel Kurulu'nda konuşan Adapazarı Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Duran, Sapanca Gölü'nden taviz vermeyeceklerini söyledi. Duran, "Sapanca Gölü'nde taviz yok, tek su kaynağımızı korumakta kararlıyız" dedi. Ballıkaya Barajı'nın Sakarya'nın 100 yıllık su ihtiyacına cevap vereceğini söyleyen Duran, Çark Deresi'ne Sakarya Nehri'nden su verme projesinin tamamlanma aşamasına geldiğini müjdeledi ve Sakarya Nehri üzerine kuracakları enerji santrali için ihale aşamasına yaklaşıldığını açıkladı. 

Başkan Duran, ADASU'nun Sakarya'nın 100 yıllık geleceğini ilgilendiren köklü çalışmalara imza attığını belirterek, "Sapanca Gölü'nü korumak adına gereken her şeyi yapıyoruz. Adapazarı Büyükşehir Belediyesi, ADASU, TÜBİTAK, DSİ, İstanbul Üniversitesi ve Sakarya Üniversitesi ile birlikte yürüttüğümüz araştırma projesi tamamlandığında, Sapanca Gölü ile ilgili tüm gerçekler ortaya çıkmış olacak. Sakarya'nın tek, alternatifsiz ve vazgeçilmez içme suyu kaynağı olan Sapanca Gölü için verdiğimiz mücadeleyi her platformda sürdürmeye kararlıyız" şeklinde konuştu. 

Duran, Sakarya'nın gelecekte susuz kalmaması için Ballıkaya Barajı'nın mutlaka yapılması gerektiğini de vurguladı. 1998 yılında DSİ ile imzaladıkları protokol sonucu yapılmasına karar verilen Ballıkaya Barajı ile ilgili olarak yeniden harekete geçildiğini belirten Başkan Duran, "Şu an 70 kişilik DSİ ekibi, Ballıkaya Barajı üzerinde sondaj ve zemin etüdü çalışmalarını sürdürüyor. Çalışmalar kısa bir süre sonra tamamlanacak. Ballıkaya Barajı, Sakarya'nın 100 yıllık geleceğini kurtaracak en önemli projelerimizden biridir. Önce, bir regülatör yapılacak ve bunun sayesinde Mudurnu Suyu, birkaç sene içinde şehre ulaştırılacak. Bu arada baraj çalışması da devam edecek. Ballıkaya Barajı tamamlandıktan sonra, sadece Sakarya'nın değil, çevre illerin de su sorunu kalmayacak" dedi. 

Sapanca Gölü'ndeki su seviyesinin azalmasından dolayı, Çark Deresi'ne gölden su veremediklerini belirten Başkan Duran, Sakarya Nehri'nden Çark Deresi'ne su verme projesinde son aşamaya gelindiğini müjdeledi. Çark Deresi'nin yaz kış bol su taşıyacağını vurgulayan Başkan Duran, bu çalışma sayesinde, tarlaların, sanayi tesislerinin ve işletmelerin su ihtiyacının karşılanacağını söyledi. Çark Deresi'nin sulama konusunda yapacağı katkının bolluk ve bereket anlamına geldiğini ifade eden Başkan Duran, "Tarım alanlarında düzenli sulama sayesinde yılda iki ürün alınabilecek. Suyu pahalı kullanan işletmeler ve sanayi tesisleri büyük avantaj elde edecek. Bu çalışma şehir ekonomisine önemli katkılar yapacak. Sakarya Nehri akacak ama Sakaryalı artık bakmayacak. Sakarya Nehri üzerine enerji santrali kuruyoruz. İhtiyacımız olan enerjiyi kendimiz üreteceğiz. Bu çalışma ekonomik anlamda Büyükşehir Belediyesi'ne çok büyük katkı sağlayacak. Yoğun enerji kullanımı nedeniyle suyu en pahalıya mal eden şehir Sakarya'dır. Elektrik enerjisi kullanarak, içme suyumuzu Sapanca Gölü'nden temin ediyoruz. Bu iş için ayda 1 trilyona yakın enerji masrafımız oluyor. İşte bu yüzden Enerji santrali bizim için çok önemli" diye konuştu.
iha
Yayın Tarihi : 22 Mayıs 2007 Salı 15:16:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?