5
Mayıs
2024
Pazar
SAKARYA

Sarıkamış şehitleri anıldı

Adapazarı Büyükşehir Belediyesi, 1915 Sarıkamış Faciası'nın yıldönümünde, Sarıkamış'ta şehit olan 90 bin asker için anma programı düzenledi. Programda, belgesel yapımcısı Kemal Öztürk tarafından hazırlanan 'Sarıkamış Belgeseli' gösterildi. Kemal Öztürk, Sarıkamış Faciası'nı anlatırken, salonu dolduran Sakaryalılar gözyaşlarına hakim olamadı. 

Adapazarı Büyükşehir Belediyesi tarafından AKM Tiyatro Salonunda düzenlenen programa Sakarya Valisi Hüseyin Atak, Adapazarı Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Duran, İl Milli Eğitim Müdürü Murat Yazıcı, ilçe ve belde belediye başkanları, şehit aileleri ve çok sayıda davetli katıldı. 

Sarıkamış Belgeselinin ardından yapımcı Kemal Öztürk, Sarıkamış Faciası'nı anlattı. Belgeseli yazar Nihat Genç'in bir makalesini okuduktan sonra çekmeye karar verdiğini söyleyen Kemal Öztürk, "İzlediğiniz belgesel bundan 10 yıl önce çekildi. Bu belgesel Sarıkamış hakkında yapılan ilk görsel çalışma. Sarıkamışla ilgili sadece 6 tane fotoğraf vardı, başka hiçbir hareketli görüntü yoktu. Biz İstanbul'dan Sarıkamış'a gittik, at üzerinde facianın yaşandığı yerleri gezdik. Biz bu belgeseli yayınladıktan sonra Türkiye'nin her yerinden 6 ay boyunca telefonlar geldi. Babası, dedesi Sarıkamış'a gidip bir daha dönmeyenler bilgi alabilmek için bize başvuruyorlardı. Fakat maalesef bu konuda arşivimiz çok kısıtlı. Elde ettiğimiz görseller Rus arşivinden alınma" dedi. 

Sarıkamış Faciasının çok fazla araştırılmış bir konu olmadığını söyleyen Öztürk, "Sarıkamış hareketini herkes hayalperestlik olarak görür ama ben araştırınca Sarıkamış'ın stratejik bir plan olduğunu gördüm. Hatta genel Kurmay Başkanlığı bile bugünkü şartlarda bu planın doğruluğunu onaylıyor. Burada hesap edilmeyen veya yanlış hesap edilen hava ve zemin şartlarıydı. Ve o hava şartları binlerce askerimizin şehit olmasına neden oldu" diye konuştu. 

Şehitlerin kesin sayısının ise belli olmadığını kaydeden Öztürk, "Genel Kurmay Başkanlığı'nın verilerine göre 7 bin esir düştü, 20 bin erzak taşıyan insanımız şehit oldu. Genel Kurmay askerlerle birlikte 60 bin şehit olduğunu söylüyor. 90 bin şehit olayı ise bir Fransız araştırmacı tarafından ortaya konulmuştur. Fakat biz kesin rakamları öğrenemiyoruz. Çünkü o döneme ait hiçbir kayıt tutulmamış" dedi. 

Adapazarı Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Duran ise, Kemal Öztürk'e teşekkür ederek, "Sakaryamızın yetiştirdiği değerlerden biri olan Kemal Öztürk, çok güzel bir çalışmaya imza attı, kendisini kutluyorum. Sarıkamış şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz" dedi. 

Sakarya Valisi Hüseyin Atak da, Kemal Öztürk'e teşekkür plaketi takdim etti.

İHA
Yayın Tarihi : 27 Aralık 2007 Perşembe 16:40:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?