7
Mayıs
2024
Salı
SAKARYA

SATSO'dan örnek proje

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) Çevre Komisyonu, 1. Organize Sanayi Bölgesinde Bütünsel Entegre Katık Atık tesis kurulması kararı aldı.

Çevre Komisyonu Başkanı M.Önol Taşöz başkanlığında yapılan toplantıya Mahnaz Gümrükçüoğlu, Sinan Mehmet Turp, Zeliha İrez, Ahmet Çubuk, Sinem Anıl, Sabri Aydoğdu ve Tunç Özuğurlu katıldı.

Dünyada tek bir örneği bulunan bütünsel entegre katı atık yönetimi tesisi uygulamasının Pamukova ilçesinde hizmete girmesi ele alındı. Çevre Komisyonu Başkanı M. Önol Taşöz yaptığı açıklamada, “Sanayici her zaman çevre düşmanı olarak bilinir ama biz SATSO Çevre komisyonu olarak aksini ispatladığımıza inanıyorum. Biosun Pamukova firmasının Pamukova dışındaki ilk pilot uygulamasına Sakarya 1.OSB’de başlanması konusunda karşılıklı görüşmelerimizin olumlu sonuçlandı. Ambalaj atıkları konusunda belediyelerimizin öncülüğünde geniş bir çalışma alanı vardı. Ancak düzenli depolama sahasına her gün taşınan tonlarca organik atık konusunda bir faaliyet yoktu. Kurulacak tesis sayesinde evsel organik atıklardan, büyük baş hayvan gübresine, tavuk çiftliği atıklarından eşeleklere, mezbaha atıklarına kadar pek çok atık işlenerek ekonomiye katma değer olarak dönüştürülebilecek. Uygulamanın yaygınlaştırılması sayesinde hem Sakarya’nın atık miktarı düşecek, hem geleceğin değerli madeni kabul edilen çöpten daha büyük ekonomik değerler yaratılmış olacak. Bu projeye gönüllü paydaş olan 1. OSB yönetimini en içten dileklerimle kutluyorum. Sakarya’da örnek çalışmalar için her türlü özveriyi göstermeye hazırız” dedi.

1.OSB Müdürü Ahmet Çubuk tesislerde bilgilendirme çalışmalarına başladıklarını, firma mühendisleri ile beraber tek tek projeye katılacak tesis çalışanlarına yerinde eğitim vereceklerini ve kaynağında ayrı toplama konusunda bilgilendirmeyi sürdüreceklerini söyledi. Çubuk, Biosun Pamukova firmasının ambalaj atıklarını ayrı toplayıp ekonomiye geri kazanım sağlamanın yanında topladığı organik atıkları işleyip biogaz ürettiğini belirterek, “Üretilen bu gazı yakarak elektrik ve ısı üretecek. Elektrik ana hatta verilerek ülke ekonomisine kazandırılacak, elde edilen ısı sayesinde 12 bin 500 metreküplük soğuk hava deposu çalıştırılacak ve bölgeye hizmet verecek. Dahası işlem sonrası ortaya çıkan posaya azot, fosfat ve potasyum katılıp işlenerek organamineral gübre elde edilecek. Bu yüksek kaliteli gübre de bölge tarımını olumlu etkileyecek. Tesise giren atığın yüzde 94’ü işlenerek sadece yüzde 6’lık bir kısmı düzenli atık depolama sahasına gönderilecek“ diye konuştu.
 

iha
Yayın Tarihi : 22 Eylül 2011 Perşembe 16:13:05
Güncelleme :22 Eylül 2011 Perşembe 16:18:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?