5
Mayıs
2024
Pazar
SAKARYA

SAÜ'den basına iftar

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Durman, önümüzdeki yıl Tıp Fakültesi'ne Öğrenci Seçme Sınavıyla (ÖSS) öğrenci alacaklarını söyledi. 

Rektör Durman, Esentepe Kampüs Otel'de Sakaryalı basın mensuplarına iftar yemeği verdi. İftar sonrası bir konuşma yapan Durman, üniversite olarak tıp fakültesiyle ilgili olarak açılımları bulunduğunu ve bunların 3 alanda devam ettiğini belirtti. Durman, "Birincisi, fakültemizde oluşturulacak bölümler ve anabilim dalları için Yüksek Öğretim Kurumuna (YÖK) müracaat ettik. Sanıyorum, önümüzdeki hafta içinde genel kurul yapılacak ve bu genel kurulda anabilim dallarının kuruluşu resmi olarak onaylanmış olacak. Daha sonra bizim için önemli olan ana bilim dallarının faaliyete geçmesi için çalışmaya başlayabileceğiz. İkinci alan kadroların tahsisiyle ilgili. Bu konuda üniversitemiz yine tıp fakültesinin ihtiyacı olan akademik ve idari kadroların oluşturulması için yazılarını ilgili kuruluşlara yazdı. Şu anda bu süreç çok iyi gidiyor. Milli Eğitim Bakanlığından kadroların onayı çıktı. Şu anda Maliye Bakanlığı ve Personel Dairesi Genel Müdürlüğünde işlemler sürüyor. Bu birimlerden de çok kısa bir süre içiresinde sonuç çıkacağını ümit ediyoruz ve buradan çıktıktan sonra da Mecliste bir maddeyle kanunlaşması gerekiyor. Sanıyorum çok kısa bir sürede kadrolara da sahip olmuş olacağız. Üçüncü konu ise hastaneyle ilgili olan çalışmalar. Biran önce üniversiteye hastanenin kazandırılması gerek" dedi. 

Tıp Fakültesinde verilecek eğitimle ilgili çalışmaların hazırlığının tüm hızıyla sürdüğünü ifade eden Durman, "Büyük bir ihtimalle süreç aksamazsa önümüzdeki yıl tıp fakültemize ÖSS yoluyla öğrenci alacağız. ÖSS sınavı başvurularında SAÜ Tıp Fakültesi kontenjanını oluşturmuş olacağız. Eğitim için bu şartlar oluşturulamazsa Kocaeli Tıp Fakültesinde öğrencilerimizi eğitime başlatmak istiyoruz. Çünkü eğitim başlarsa diğer gelişmelerin de hızlanacağına inanıyoruz. İnanıyorum ki hem tıp fakültemiz, hem de hastanemiz çok kısa bir zamanda olur" diye konuştu. 

Durman, Sapanca Gölü ile ilgili akademik çalışmaların devam ettiğini belirterek, "28 Kasım'da SAÜ'de Kocaeli Üniversitesi ile ortak olarak düzenleyeceğimiz Sapanca Gölü konulu bir sempozyum gerçekleşecek. Bu sempozyuma iki ilin valileri, büyükşehir belediye başkanları, su idareleri başkanları ve Ankara'dan yine bu konuyla ilgili bürotratların katılımı olacak. Tüm milletvekillerimizi ve ilgilileri bu sempozyuma davet ediyoruz. Sapanca Gölü her iki il için de önemli olan bir kaynak. Sıkıntıların çözülmesinde karşılıklı diyaloğun son derece önemli olduğunu düşünüyorum. Oradan birileri çıkıp konuşuyor, buradan birileri çıkıp konuşuyor. Dolayısıyla bunun bu tarzda değil de bilimsel bir ortamda tartışılarak, en iyi yolun ne olması gerektiği konusunda ortak bir şekilde karar verilmesi gerekiyor. Bir günlük sempozyum sonucunda sunulacak ortak bildirge önümüzdeki yıllarda kanun yapıcılar için yol haritası olacak. Bu gelişmenin Sapanca Gölü açısından önemli bir gelişme olacağını düşünüyorum" dedi. 

SAÜ'nün çok ciddi atılımlar içerisinde olduğunu söyleyen Durman, yapılan çalışmalar ve atılan güzel adımlarla SAÜ'nün Türkiye'nin önde gelen üniversitelerden birisi haline geldiğini kaydetti. Durman, yabancı öğrenci değişim programı Erasmus Projesi çerçevesinde SAÜ'nün üniversiteler arasında birinci olduğunu ifade ederek, "Şu an yüksek öğretimle ilgili Türkiye'nin merkezine oturmuş bir üniversite olduk. Bu başarılar bundan sonraki süreç içerisinde de devam edecek. Erasmus Projesi'nde Türkiye birincisi olduk. Bu, öğrencilerimiz açısından gerçekten çok büyük bir atılımdı. Önümüzdeki yıl AB Komisyonundan alacağımız kaynakla 500 öğrencimizi yurt dışına bir veya iki dönem süresince göndermiş olacağız. Bu sayı ülke için bir rekor. Diğer üniversitelerde bu sayı 50-100 öğrenci arasındayken, bizim üniversitemizde 500 öğrenci" diye konuştu. 

Leonardo Da Vinci Programı çerçevesinde SAÜ'nün başkanlığını yapacağı iki projenin kabul edildiğini belirten Durman, "AB projeleri kapsamında Leonardo Da Vinci çerçevesinde üniversite olarak başkanlığını yapacağımız iki projenin yanı sıra, ortak olarak da toplamda 5 projemiz kabul edilmiş oldu. Bu projeler çok özel ve Sakarya'nın gelişimine büyük katkı verecek projeler. Özürlülere, meslek edindirmeye yönelik projelerimiz var. Bu kapsamda da Türkiye'de ikinci ünivertiseyiz. Kabul edilen projeleri ele aldığımızda 5 projeyle Türkiye birincisiyiz. Hiçbir üniversite 5 projeyle Leonardo Da Vinci desteklerinden yararlanamadı. Bütçeleri çok yüksek çok özel projeler olacak" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 4 Ekim 2007 Perşembe 12:08:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?