7
Mayıs
2024
Salı
SAKARYA

SEDAŞ'tan önemli açıklama

SEDAŞ'TAN SAYAÇ AÇIKLAMASI

Elektrik Sayaçlarını tasarruf amaçlı değiştirmek üzere alan tüketicilerin, elektronik sayaçlarla ilgili önemli bir hususu ihmal ettikleri ve tüketimle ilgili bilgi eksiklerinin de olduğu ortaya çıktı.

SEDAŞ (Sakarya Elektrik Dağıtım A.Ş.) İcra Başkanı Bekir Sami Güven, "Müşterilerimizin tasarrufta bilinçli olmalarından biz de memnuniyet duyarız" dedi.

Tasarruf etmek ve elektriği ucuza tüketmek isteyen bazı SEDAŞ Müşterilerinin sadece sayaçlarını değiştirmekle yetindikleri belirlendi. Oysa, akıllı sayaçların sağladığı ucuzluktan faydalanmak için sayaç değişim protokolları ile birlikte SEDAŞ'a başvuruda bulunulduğunda tarife değişikliğinin de talep edilmesi ve tarifenin değiştirilmesi gerekiyor. Puant tarife talebinde bulunulmaması durumunda, gündüz tarifesinden ücretlendirme yapılacağından, sayaç değişimiyle birlikte abone, elektrik tüketimini saat 22.00-06.00 saatlerine kaydırsa bile fatura bedelinde bir düşme olmuyor.

Elektronik sayaçlar, 06.00-17.00, 17.00-22.00 ve 22.00-06.00 saat dilimlerinde tüketim değerlerini kaydetme özelliğine sahip olduğundan; bu sayacı sistemine taktıran abone SEDAŞ'tan puant tarifeye geçme talebinde bulunmalıdır. Müşteri tüketimlerini en uygun tarife olan 22.00-06.00 saat dilimine kaydırdığı takdirde elektrik faturasında düşüş kaydedilebilmektedir. Puant tarifeyi seçmeyen abone elektronik sayacı olsa dahi gündüz tarifesinden enerji kullanacağından faturasında düşüşte olmayacaktır.

Bazı tüketicilerin sayaç değişikliğinden birkaç yıl sonra başvuruda bulunarak, elektrik sayacımızı elektronik sayaçla değiştirdiğimiz halde, 3 zamanlı tarifeli sisteme geçemediğimizi yeni fark ettik diyerek dilekçe verdikleri biliniyor. SEDAŞ İcra Başkanı Bekir Sami Güven, bu konuda müşterilerimizin bilinçli olması ve bu konunun sayaç satan elektrik firmaları, elektrik sayacının montajını yapan yetkili elektrikçilerin de, müşteriye bu konularda bilgi vermesinin tüketicilerin bilinçlenmesine katkı sağlayacağını vurgularken, "Sayacını tasarruf amaçlı değiştirdiğini, ama SEDAŞ'a tarife değişikliğiyle ilgili başvuruda bulunulması gerektiğini bilmeyen müşterilerimiz olduğunu bize geç yapılan müracaatlardan anlıyoruz." dedi.

Elektriğe gündüz, akşam(puant) ve gece olmak üzere 3 farklı tarife uygulandığını kaydeden Bekir Sami Güven, "Tüketicilerin bu saatlere riayet etmesi durumunda faturalarında ciddi düşüşler yaşanacaktır. Abonelere gündüz (06.00-17.00 saatleri arası) normal tarife, akşam-puant (17.00-22.00 saatleri arası) , normalin yaklaşık 2 katı olan pahalı tarife, gece ise (22.00-06.00 saatleri arası) normalin yaklaşık yarısı ucuz tarife uygulanıyor. Türkiye de 8 Aralık 2001 tarihinden beri uygulamadaki yönetmelik gereği, yeni abonelerin tamamı puant, gece ve gündüz elektrik tüketimini ayırt etmeye yarayan djital ekran göstergeli elektronik sayaç kullanıyorlar. Üç zaman dilimine göre tüketimleri kayıt altına alınan elektronik sayaçlı aboneler, elektrikli ev aletlerini gece 22.00'den sonra kullanmaları durumunda daha az fatura ödüyor. Ancak bazı müşterilerinde elektronik sayacı olmasına rağmen, tüketimlerini gece saat 22.00-06.00 saatlerinde yapamamaları nedeniyle, SEDAŞ'a müracaat ederek tüketimlerinin 24 saat boyunca, gündüz tarifesindeki fiyattan faturalandırılmasını talep ettikleri biliniyor" dedi.

Güven, sayacını değiştirdiği halde üçlü tarifeyi kullanmayan abonelerinde olduğunu belirtirken, " SEDAŞ'ın 1 milyon 408 Bin elektrik abonesinden sadece yüzde 31'inin elektronik sayacının olduğu biliniyor." dedi. Eski sayaçlarını elektronik sayaçlarla değiştiren SEDAŞ müşterilerinin, yetkili elektrikçilere sayaçlarını değiştirtmeleri ve hukuki problem yaşamamaları için değişim işleminin mutlaka SEDAŞ'a bildirilmesi gerektiği uyarısında bulunan Güven," Müşterilerimiz indirimli tarifeden faydalanabilmek içinde mutlaka Müşteri Hizmetleri merkezimize bir dilekçe ile bu taleplerini bildirmeleri ve faturada indirim sağlamak için elektrik kullanırken de kwh birim bedeli ucuz olan (22.00-06.00) zaman diliminde tüketimlerini yoğunlaştırmaları gerekir" dedi.

Güven, SEDAŞ Müşterilerinin kendilerine en uygun tarifeyi seçmeleri önerisinde bulunarak, özellikle çamaşır makinesi, ütü, bulaşık makinesi gibi elektriği fazla tüketen aletlerin 22.00'den sonra kullanılması gerektiğini ifade etti. Güven, halk arasında Akıllı sayaç olarak adlandırılan elektronik sayaçların diğer sayaçlara göre iki farkı bulunduğunu belirterek, "Elektronik sayaçların mekanik sayaçlardan farkı, 1- Elektronik djital ekrana sahip olması. 2- Günün farklı saatlerinde ne kadar elektrik enerjisi kullanıldığını rapor etmesi. Mekanik Sayaçlarda, tüketilen elektrik bir zaman ayrımına tabi tutulmaksızın toplam bir değer olarak faturada belirtilirken, ölçme devresinde elektronik sayaç olan müşterilerimizin faturasında gündüz, akşam ve gece saatleri olmak üzere tüketim üç aşamaya ayrılmış olarak gösterilmektedir" dedi.

SEDAŞ'TAN SAYAÇ AÇIKLAMASI
İHA
Yayın Tarihi : 13 Şubat 2011 Pazar 18:59:04
Güncelleme :13 Şubat 2011 Pazar 19:13:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?