3
Mayıs
2024
Cuma
SAKARYA

Şeker fabrikasında kota eylemi

ŞEKER FABRİKASINDA KOTA EYLEMİ

Adapazarı Şeker Fabrikası çalışanları, fabrikaya verilen pancar kotasının artırılması için eylem yaptı.

Adapazarı Şeker Fabrikası bahçesinde toplanan çalışanlar adına bir basın açıklaması yapan Adapazarı Şeker İş Sendikası Başkanı Oğuz Kalay, 1952 yılında kurulan fabrikanın Sakarya'da binlerce kişiye iş imkanı ve katma değer sağladığını, ancak fabrikanın son durumu ile verilen pancar kotasının artırılması gerektiğini söyledi. Kalay, aksi takdirde fabrikanın ayakta durmasının mümkün olamayacağını bildirdi.

Fabrikada çalışan işçiler olarak büyük mücadele verdiklerini anlatan

Kalay, şunları söyledi: "Hatta depremden sonra devletin onarmadığı fabrikanın atıl durması bir taraftan canımızı sıkarken bir taraftan da bazı kişilerin 'çalışmadan para alıyorlar' sözleri ile çok fazla kırıldık. Çünkü bu bizim suçumuz değildi. Ama yılmadık. Azimle çalıştık. Fabrikanın bugünlere gelmesinde bizlerin de emeği var."

KOTA ARTIRILSIN

Bu günlerde farklı bir durumla karşı karşıya olduklarını anlatan Kalay, şöyle konuştu: "Fabrikamızın işleyeceği şeker kotası, 99 bin ton olan kapasitesinin yüzde 30'u oranında 31 bin ton olarak verilmiştir. Bu da fabrikamızın geleceği açısından endişe vericidir. Ayrıca, 1976 yılından beri Eskişehir yöresinden pancar temin edip işleyen fabrikamız, Şeker Kanununda olmasına rağmen hinterland alanı getirilerek engellenmiştir. Devletin bir kurumu olan Şeker Kurulu, adeta üretmeyin ve fabrika kapansın

demektedir. Bunu kabul etmemiz mümkün müdür?"

Kalay, konuşmasının sonunda olumsuz düşünmek istemediklerini kotada bir iyileştirme olmadığı takdirde "Bizi Ankara'ya çadır kurmak zorunda bırakmayın" diyerek herkesin aklını başına almasını istedi.

Fabrika işçileri de pancar kotasının atırılması gerektiğini, kota artırılmaması durumunda çok sayıda kişinin işsizlik tehlikesi ile karşı karşıya kalacaklarını söyledi.

ŞEKER FABRİKASINDA KOTA EYLEMİ
İHA
Yayın Tarihi : 24 Mart 2010 Çarşamba 17:01:02
Güncelleme :25 Mart 2010 Perşembe 00:32:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?