5
Mayıs
2024
Pazar
SAKARYA

Sırp katliamı, Sakarya'da Soykırım Anıtı önünde kınandı

Bosna Hersek'te Sırplar tarafından 9 yıl önce katledilen 250 bin Müslüman, Adapazarı'nda bulunan Soykırım Anıtı önünde düzenlenen törenle anıldı.
Bosna Hersek'in Srebrenice şehrinde 9 yıl önce 250 bin Müslüman'ın ölümü ile sonuçlanan katliam, Adapazarı Saraybosna Caddesi'nde bulunan Bosna Şehitliği Soykırım Anıtı'nda düzenlenen törenle kınandı. Törene AK Parti Sakarya Milletvekili Süleyman Gündüz, Adapazarı Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Duran, Bosna Hersek İstanbul Başkonsolosu Jusuf Pusina, Bosna Hersek Kültür ve Dayanışma Derneği Sakarya Şube Başkanı Behiye Çark, dernek yöneticileri ve vatandaşlar katıldı.
İki ülke milli marşlarının çalındığı anma programında Türk bayrağı göndere çekilirken, Bosna Hersek Cumhuriyeti'nin bayrağı olmadığı için bayrak krizi yaşandı. Bosna Hersek bayrağının bulunamadığı törende şehitliğe çelenk konulmasının ardından ilk konuşmayı Bosna Hersek Başkonsolosu Jusuf Pusina yaptı. Pusina, 1995 yılında Sırplar tarafından Boşnakların yaşadığı Srebrenica Kasabası'nda yapılan katliamlarda çok sayıda Müslüman'ın şehit edildiğini ifade ederek, "Bu tür anma programları düzenlenerek katliamda hayatını kaybeden vatandaşların anılması, iki ülke arasındaki dostluğun pekişmesine büyük fayda sağlayacaktır. Bundan sonra böyle bir katliam Bosna'da değil dünyanın hiç bir yerinde yaşanmasın" dedi.
AK Parti Sakarya Milletvekili Süleyman Gündüz ise, katliamdan sonra Adapazarı'nda yaptırılan Soykırım anıtının dünyada tek olduğunu ifade ederek, "Sırplar tarafından yapılan katliamlarda 250 bin kişi şehit oldu. 2. Dünya Savaşı'ndan sonra küçük bir ulusa yönelik en büyük katliam Srebrenica katliamıdır. Bu katliam Sırp tarihinde kara bir leke olarak kalacaktır. Katliamı yapan Sırp lider Miloseviç ise yakalanmıştır. Bu katliamda birleşmiş milletler de en az Sırplar kadar suçludur" diye konuştu.
İHA-SAKARYA
Yayın Tarihi : 13 Temmuz 2004 Salı 17:18:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?