3
Mayıs
2024
Cuma
SAKARYA

SP'den hain saldırıya tepki

SP'DEN TUNCELİ'DE MEYDANA GELEN SALDIRIYA TEPKİ

Saadet Partisi (SP) Sakarya İl Başkanı İsmet Aksoy, Güneydoğu sorununun sadece askeri tedbirlerle değil, sosyal ve ekonomik tedbirlerle çözülebileceğini söyledi.

Tunceli'nin Nazımiye ilçesi Sarıyayla karakoluna yapılan saldırıda aralarında karakol komutanının da bulunduğu ve 4 asker şehit olduğu basın ile ilgili açıklamalarda bulunan SP Sakarya İl Başkanı İsmet Aksoy, “Güneydoğu sorunu sadece asgari tedbirler ile değil, sosyal ve ekonomik tedbirler ile çözülebilir. Siyasi iktidar ve ana muhalefet partisi yetkililerinin ülkenin gerçek gündeminin dışındaki konularda meşgul olmayı bırakıp ülkenin gerçek gündemleri ile meşgul olmaları gerekmektedir” dedi.

Doğu ve Güney Doğu bölgesinin sanki özel bir gayretle yıllardır ihmal edilerek ekonomik olarak geri bırakıldığını belirten Aksoy, şunları söyledi; “Özellikle son on yıldır acımasız bir şekilde uygulanan neo-liberal politikalar bu bölgenin ekonomik sorunlarını derinleştirmiş, işsizlik, yoksulluk ve çaresizliği yapısal hale getirmiştir. Özelleştirme adı altında kamuya ait fabrikaların elden çıkarılması, yanlış ve dışa bağımlı tarım politikaları ile tarım ve hayvancılığın yok edilmesi, bütçe kısıtlamaları nedeni ile yeni yatırımlardan vazgeçilmesi bölge halkını açlık ve sefalete mahkum etmiştir. Hem siyasal hem de ekonomik açıdan yıllarca ihmal edilmiş olan bölgeye yönelik acil bir ekonomik telafi programı uygulanmalıdır. İnsanlar aş ve iş sahibi yapılmalıdır. Bölge halkının iyi bildiği ve bölge şartlarının fevkalade müsait olduğu tarım ve hayvancılık alanında özel destekler sağlanmalıdır. Bu bağlamda organik tarım ve hayvancılık teşvik edilmelidir. Ayrıca, bölgede istihdamı artırmak için örneğin KİT benzeri sistemlerin devreye sokulması, hazine arazilerinin topraksız köylüye verilmesi gibi önlemler de tartışılabilmelidir. Ayrıca sorunu çözerken yeni sorunlara kaynaklık edilmemeli, örneğin koruculuk sistemi kaldırılırken bu insanlara hayatlarını insanca idame ettirebilecekleri iş sağlanmalıdır. Adil ve doğal bir ekonomik sistemin işletilmesiyle bölgenin sorunları azalacaktır” diye konuştu.

Aksoy, terörün sona erdirilmesi dışındaki tüm demokratikleşme ve özgürlüklerin genişletilmesi sürecinin tek muhatabının millet olduğunu belirterek, “Terör sorunu, çoğu zaman da diğer sorunları çözmemenin bahanesi yapılmıştır. Terör, asgari insani demokratik talepleri geri çevirmenin gerekçesi, muhalefeti sindirmenin aracı haline gelmiştir. Türkiye'de 30 yıldır terör sürerken, ülkede sömürü alabildiğine devam etmiş, insanlar yoksullaşmış, kamu varlıkları yağmalanmıştır. Türkiye'de 1980'ler de başlayan neoliberal yağma düzeninin bu denli kolay yerleşmesinde devam eden şiddet sarmalının çok önemli katkısı olmuştur. Herkesin canını yakan, binlerce kurban verilmesine sebep olan bir terör olgusu vardır. Artık, milletimiz bu kirli oyunun sona erdirilmesini istemektedir. Kanın kanla yıkanmayacağı gerçeğinden hareketle beyaz bir sayfa açmak her zamankinden önemli hale gelmiştir. Bu süreçte dağdakiler, planlayanlar ve kullanılanlar olarak ikiye ayrılarak ele alınmalıdır. Terör örgütünün veya onunla ilintili güç odaklarının yapacağı tüm provokasyonlara karşı sağduyulu davranılmalıdır. Çünkü, bu süreçte en fazla ihtiyaç duyulan şey adalet ve merhamet esaslı Kerim Devlet anlayışının tebarüz etmesidir. Yine bu bağlamda gerekli tüm güvenlik önlemleri alınarak, sınır kapıları bölge halklarının vizesiz geçişine açılmalıdır. Terör örgütü bütün önlemlere rağmen en ağır silahlarla ülkeye girip çıkarken, akraba, kardeş, dindaş bölge halklarının sınır duvarlarına takılması, tel örgü ve mayınlarla birbirinden ayrılması kabul edilemez bir çelişkidir” diye konuştu.

Şehit olan 4 askere Allah'tan rahmet, gazilere acil şifalar dileyen Aksoy, “Türk Milletinin başı sağ olsun” dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 1 Mayıs 2010 Cumartesi 13:32:05
Güncelleme :1 Mayıs 2010 Cumartesi 15:32:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?