3
Mayıs
2024
Cuma
SAKARYA

Tarihi çark hızla yükseliyor

TARİHİ ÇARK HIZLA YÜKSELİYOR

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, Kentpark'ta Çark Deresi kenarında yapımına hızla devam edilen Tarihi Çark'ın tamamlanma aşamasına geldiğini kaydetti.

Kent Park içinde yapımına devam edilen Tarihi Çark'ta ADASU Genel Müdürü Rüstem Keleş ile birlikte incelemelerde bulunan Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, “Aslına uygun şekilde ADASU tarafından yeniden yapılan Tarihi Çark hızlı bir şekilde yükseliyor” dedi. Kütlesi 14 ton olan ve birleştirmelerinde tamamen ahşap kullanılan Çark'ın bu sistemle dünyada yapılan tek çark olma özelliği taşıdığını belirten Başkan Toçoğlu, “Ahşap malzemesi Afrika kökenli Üroko ağacından yapılan Çark'ın birleştirmelerinde de tamamen ahşap çivi kullanıldı. 17 metre çapa ve 2.2 metre genişliğe sahip Çark, bu sistemle dünya üzerinde yapılan en büyük çark olma özelliği taşıyor. 25 metrekarelik seyir terası ile de Tarihi Çark, Kentpark'a ve Sakarya'ya ayrı bir güzellik katacak” dedi.

Tamamlanma aşamasına gelen Tarihi Çark'ın saniyede 750 litre suyun 32 kanattan girmesiyle dönmeye başlayacak. 32 ahşap kanatta bulunan kovaların aldığı 20 litre suyu 12 metre yükseklikte bulunan ahşap su kanalına aktararak görsel bir şekilde dökecek olan Çark, dakikada 1 devir dönecek.

TARİHİ ÇARK HIZLA YÜKSELİYOR
TARİHİ ÇARK HIZLA YÜKSELİYOR
TARİHİ ÇARK HIZLA YÜKSELİYOR
İHA
Yayın Tarihi : 17 Haziran 2010 Perşembe 15:34:00
Güncelleme :17 Haziran 2010 Perşembe 17:31:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?