6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAKARYA

Tarım Müdürü toprak konusunda uyardı

Sakarya Tarım İl Müdürü Abdurrahman Çakar, hava ve su gibi, canlıların yaşaması için vazgeçilmez unsurlardan birinin toprak olduğunu belirterek, "Topraklarımızı koruyalım, kollayalım" dedi. 

Dünyadaki toprakların ancak 10'da birinde üretim yapılabildiğini, Türkiye'deki arazi varlığının ise yüzde 36'sının işlenebilir, yüzde 28'inin çayır ve mera, yüzde 30'unun orman ve fundalık olduğunu belirten Tarım İl Müdürü Abdurrahman Çakar, kalan kısımda ise tarım yapıldığını söyledi. Çakar, "Toprak en önemli doğal kaynaklardan birisi olup, tarım dışı amaçlarla kullanılması, ağır metallerle kirlenmesi ve erozyon sonucu oluşan etkilerle kayıplara uğraması verimi düşürmektedir. Kaybedilen toprakların yeniden kazanılması çok zor. 1 santimetre kalınlıktaki toprak ancak birkaç yüzyılda oluşabilmektedir. Bu nedenle özellikle vatandaşlarımız tarım arazilerimizin korunmasında ve kullanımında daha duyarlı davranmalıdır" diye konuştu. 

5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu ve ilgili yönetmelik gereği arazi amaçlı kullanılan tüm yerlerin kanun kapsamında değerlendirileceğini belirten Çakar, "Bu kanun, arazi ve toprak kaynaklarının bilimsel esaslara uygun olarak belirlenmesi, sınıflandırılması, arazi kullanım planlarının hazırlanması, amaç dışı ve yanlış kullanımların önlenmesi gibi faaliyetleri kapsamaktadır. İllerde kanun uygulamalarının yürütülmesi için Toprak Koruma Kurulu oluşturulmuştur. Kanun gereği her türlü imar planı, endüstriyel ve turizm alanı, maden kanunu kapsamındaki kum-çakıl, taş ocakları gibi müracaatlarla tüm tarım dışı kullanımlarda, Toprak Koruma Kurulu'ndan uygun görüş alınması gerekmektedir. Tarımsal açıdan verimsiz olan toprakları sanayide ve yerleşimde kullanmak, verimli arazileri ise tarım dışına çıkarmamak aklın ve bilimin gereğidir. Kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları ve tüm Sakaryalılar topraklarımızı korumada ve doğru kullanmada ortak akıldan ayrılmamalıdır" şeklinde konuştu.
.
Yayın Tarihi : 4 Temmuz 2006 Salı 16:50:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Fehmi DUMAN IP: 88.241.6.xxx Tarih : 5.07.2006 23:11:41
Tarım İl Müdürü ne diyor "hava ve su gibi, canlıların yaşaması için vazgeçilmez unsurlardan birinin toprak olduğunu belirterek, "Topraklarımızı koruyalım, kollayalım" dediyor.Çok güzel.Bir açıklama.Sakarya da Nazım İmar Planları 10 yılda değişikliğe uğruyor.nitelikli tarım toprakları her geçen dönemde azalıyor.Sakarya da belli bir azınlığın göz diktiği 1.sınıf topraklar amaç dışı kullanıma sokuldu.Tarım İl Müdürlüğünün karşı görüşüne rağmen ne oldu.Yok oldu.Bitti.Şimdi ne kadar 5403 sayılı Toprak Koruma Yasasının kapsam alanını konuşursak konuşalım,geri dönmeyecek yolculuğa çıkılmış.Nitelikli Tarım toprakları başka amaçlarda kullanılmıştır.Müdürümüz deneyimli bir tarımcı son olarak ne diyor.Kamu kurumları,Sivil Toplum Kuruluşları,tüm Sakaryalıları ortak akılda ayrılmamaya çağırıyor.Bunun mümkün olmadığını ben biliyorum.Çünkü Tarımsal Araştırma Enstitüsünün Dünü,Bugünü,Yarını konferansına 11 çiftçi katıldı.Kamu kesimi yoktu.Sivil Toplum yoktu.Ben müdürün iyi niyetine inanıyor ve destekliyorum.Ama birliktelikten ümidim yok.Tarımla ilgili hangi dosyayı masaya yatırsak mağlup olan tarımcılar olmuştur.Fehmi DUMAN-Çevre ve İnsan Hakları Savunucusu-Sakarya Rehabilitasyon Dernek Başkanı