5
Mayıs
2024
Pazar
SAKARYA

Tarımda yeni bir fırsat

Sakarya Tarım İl Müdürü Abddurhman Çakar, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından yürütülmekte olan, Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Projesi (KKYDP) kapsamında uygulanan projelerde yüzde 50 hibe desteği uygulandığını söyledi. 

Tarım İl Müdürü Çakar, KKYDP'nin makine -ekipman ve ekonomik yatırımlar konusunda olmak üzere iki kategoride yürütüldüğünü belirtti. Çakar, "Bu projeler tarımsal üretimle, özellikle de üretilen tarımsal ürünlerin depolanması, işlenmesi ve değerlendirilmesiyle iştigal eden yatırımcılara önemli imkanlar sağlamaktadır. Artık modern dünyada tarım alanında tek başına üretim yeterli olmamaktadır. Eğer üretilen ürün sağlıklı ve özelliğini kaybetmeyecek tarzda depolanmıyorsa, o ürüne işlenerek katma değer kazandırılmıyorsa ve belki en önemlisi de doğru bir pazarlama ile en iyi fiyatla pazarlanamıyorsa üretim tek başına bir anlam ifade etmemektedir. İşte bu anlayıştan hareketle başlatılan Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Projesi için Sakarya'da 2007 yılı içerisinde yapılan başvuruların değerlendirilmesi müdürlüğümüzce yapılmış, uygun bulunan projeler bakanlık onayına sunulmuştur.
İlimizde makine -ekipman alımı konusunda 2007 yılı içinde 50 proje bakanlıkça kabul edilmiştir. Bu projelerden 4 adedi yağmurlama ve damlama sulama projesi, 46 adedi ise tarımsal makinelerdir. Bu projelerin 34 adedinin ödemeleri tamamlanmış olup geriye kalan kısmının hakedişleri önümüzdeki günlerde tamamlanacaktır" dedi. 

Ekonomik yatırım konulu projelerden ise 2007 yılında 21 projenin bakanlık tarafından kabul edildiğini ifade eden Çakar, bunlardan 15 tanesi ile hibe sözleşmesi imzalandığını kaydetti. Bakanlığın onayından geçtikten sonra projelerin uygulama aşamasına geçileceğini söyleyen Çakar, "Bu yıl içinde 2006 yılında hibe sözleşmesi yapılmış olan bir adet meyve paketleme tesisi projesi tamamlanmıştır. Söz konusu Kırsal Kalkınma Projeleri 2008 yılında da devam edecek olup, proje başvuru zamanları konusunda üreticilerimiz ayrıca bilgilendirilecektir" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 12 Aralık 2007 Çarşamba 14:19:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?