5
Mayıs
2024
Pazar
SAKARYA

Taslak Ekim'de görücüye çıkıyor

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, üzerinde titizlikle çalıştıkları yeni anayasa taslağının bütün Türkiye'yi kavrayacak, kucaklayacak bir çalışma olması için gayret gösterdiklerini söyleyerek, "Bütün Türkiye'nin daha özgürlükçü, daha kucaklayıcı, daha gerçekten toplumu barıştırıcı bir hukuk çerçevesine kavuşması gibi bir amacımız var" dedi.


Bazı bakanlarla 6 akademisyenden oluşan bilim kurulunun 2 gündür Sapanca Richmond Otel'de yaptığı yeni anayasa taslağıyla ilgili çalışmaları değerlendiren Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, çalışmaların iyi geçtiğini söyledi.

Tarihi Justinyen köprüsüne incelemeler yapmak üzere Adapazarı Beşköprü mevkiine gelen Bakan Günay, basın mensuplarının ısrarlı soruları karşısında yaptığı açıklamada, "Sabah saat 09.00'dan gece saat 00.00'a kadar uğraşıyoruz. Kapsamlı bir metin, Türkiye'yi kavrayacak,
kucaklayacak bir çalışma yapmaya gayret ediyoruz. Bütün toplum kesimlerinin duyarlılıkları bizim de dikkatimiz içindedir. Bütün Türkiye'nin daha özgürlükçü, daha kucaklayıcı, daha gerçekten toplumu barıştırıcı bir hukuk çerçevesine kavuşması gibi bir amacımız var. Son derece dikkatle, basında yazılan her şeyi satır satır okuyarak, metin üzerinde de büyük bir gayretle çalışarak Türkiye'yi yeni bir anayasaya kavuşturmak için bir öneri metni hazırlıyoruz" diye konuştu.


Gelen bütün tepkileri dikkate aldıklarını belirten Günay, bundan sonraki süreç hakkında da bilgi vererek, "Bu çalışma bittikten sonra bunu tekrar metin olarak muhtemelen Ekim ayının başında Türkiye'ye, tüm siyasi partilere, sivil toplum kuruluşlarına, üniversitelere, barolara, sendikalara bütün topluma bu metin üzerinde veya bu metin çerçevesinde bir anayasa tartışması yapalım diye sunacağız. Bütün toplumun tartışmasından tekrar yararlanacağız. 2.5 ay sonra tekrar bütün eleştirileri dikkate alarak, üzerinde yeniden eleştiriler çerçevesinde çalışıp TBMM'ye sunacağız.

Birilerinin söylediği gibi yangından mal kaçırır gibi, kapalı kapılar arkasında bir anayasa çalışması kesinlikle yapılmıyor. Tamamen şeffaf bir süreç olacak. Ama izin versinler hazırlık sürecini biz kendi içimizde yapmaya çalışalım. Bütün toplumun, bütün siyasilerin görüşlerine, katılımına açık bir süreç olacak. Biz bütün toplumun içinde rahat edeceği bir metin olmasını istiyoruz. Cumhuriyetin temel değerleri ve Atatürk ilkeleriyle ilgili
hiçbir tartışmamız yoktur. Bazıları art niyetten, bilgisizlikten veya bilerek bu tür iddialar söyleyerek toplumun önünü ve tartışmayı karartmaya çalışıyorlar. Katiyen böyle düşünceler yoktur. Tamamen Türkiye toplumunun bütün değerlerini kavrayıp, kuşatan ama Türkiye'yi özgürlükle, demokrasiyle, hukuk devletiyle buluşturan bir anayasa olsun diye gayret ediyoruz" dedi.


Bakan Günay, açıklamalarının ardından tarihi köprüde incelemelerde bulunduktan sonra yeniden otele döndü.

İha
Yayın Tarihi : 15 Eylül 2007 Cumartesi 21:19:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?